CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تاثیر آبیاری مزارع نیشکر با استفاده از زهاب بر خصوصیات کمی و کیفی محصول تولید شده (مطالعه موردی مزارع شرکت کشت و صنعت میرزا کوچک خان)

عنوان مقاله: بررسی تاثیر آبیاری مزارع نیشکر با استفاده از زهاب بر خصوصیات کمی و کیفی محصول تولید شده (مطالعه موردی مزارع شرکت کشت و صنعت میرزا کوچک خان)
شناسه ملی مقاله: NCIID04_107
منتشر شده در اولین کنگره بین المللی و چهارمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمدعلی شایان - مدیر مطالعات شرکت کشت و صنعت میرزاکوچک خان
علیرضا ظهیرنیا - سرپرست آزمایشگاه خاک، آب و گیاه. شرکت کشت و صنعت میرزا کوچک خان
عبدعلی ناصری - استاد گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز
سعید برومندنسب - استاد گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

خلاصه مقاله:
در مناطق خشک و نیمه خشک بدلیل کمبود شدید منابع آبی با کیفیت، استفاده از آبهای با کیفیت پایین در حال افزایش است. در سال زراعی 97-98 بدلیل کاهش شدید نزولات جوی و عدم تخصیص آب به مقدار کافی، به منظورمدیریت بهینه مصرف آب، در تعداد 139 مزرعه ( 3475 هکتار از مجموع 20025 هکتار) آبیاری با زهاب انجام شد. علت اصلی این تصمیم عدم تخصیص آب به مقدار کافی برای تمام مزارع و گذر از بحران خشکسالی بی سابقه بهار و تابستان سال 1397 و حفظ ریشه گیاهان برای سال های زراعی آینده و عدم آیش مزارع سبز بود. پارامترهای کمی و کیفی متعددی در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند که به ترتیب عبارتند از: عملکرد، ارتفاع، بریکس، پل، پیوریتی و RS . پس از مصرف زهاب به منظور آبیاری، تنش شوری به گیاه وارد شده و در مجموع تمام پارامترهای کمی و کیفی مورد بررسی کاهش یافتند که از جنبه آماری این کاهش معنی دار و در سطوح 1 و یا 5 درصد محاسبه شد، لاکن هدف اصلی آبیاری با زهاب که حفظ و ادامه حیات ریشه بوته های نیشکر بود، تقریبا در تمام مزارع محقق گردیده و این تصمیم استراتژیک توانست گیاهان مورد نظر را از بحران خشکسالی به سلامت عبور دهد.

کلمات کلیدی:
نیشکر، خشکسالی، زهاب، آبیاری، پارامترهای کمی و کیفی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1025364/