CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مدیریت زیست محیطی دریاچه سدکرخه باتاکید بر اکوتوریسم

عنوان مقاله: مدیریت زیست محیطی دریاچه سدکرخه باتاکید بر اکوتوریسم
شناسه ملی مقاله: R-1047510
منتشر شده در سازمان آب و برق خوزستان در سال 1392
مشخصات نویسندگان مقاله:

سید محمدباقر نبوی
مریم موسی زاده

خلاصه مقاله:

رودخانه کرخه از مناطق میانی و جنوبی رشته کوههای زاگرس در نواحی غرب و شمال غرب کشور سرچشمه گرفته و سرانجام به تالاب هورالعظیم می رسد. سد مخزنی و نیروگاه برقآبی کرخه در فاصله17 کیلومتری شمال غرب اندیمشک در استان خوزستان(در جنوب غربی ایران) احداث گردیده است.

با توجه به اهمیت توسعه گردشگری و عدم تضاد آن با اصول حفاظت محیط زیست و با وجود همه ارزشهای بالای منطقه چه از نظر اکولوژیکی و چه از نظر تاریخی ، متاسفانه تاکنون طرح مدیریتی جامعی جهت اکوتوریسم منطقه ارائه نشده است و تدوین یک طرح مدیریت اکوتوریسمی در منطقه می تواند اثرات مثبت زیست محیطی اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی در منطقه داشته باشد. لذا این پژوهش با هدف شناسایی جاذبه های گردشگری منطقه، بررسی دیدگاه های بازدیدکنندگان و ارائه الگوی مدیریتی جهت  اکوتوریسم(گردشگری بر پایه زیست بوم) در منطقه و همچنین شناسایی توان اکولو‍‍‍ژیکی حوزه دریاچه سد کرخه برای اکوتوریسم انجام گردیده است.

برای انجام این تحقیق ابتدا منابع اکولوژیکی و اجتماعی-اقتصادی شناسایی شد. سپس با تلفیق و رویهم گذاری لایه های اطلاعاتی در نرم افزار سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS ) نقشه یگانهای زیست محیطی ایجاد گردید.در نهایت با مقایسه ویژگیهای زیست محیطی و تطابق آنها با مدل اکولوژیکی کاربری تفرج گسترده و متمرکز ایران مناطق مستعد برای انواع توریسم مشخص شد که بر این اساس، از کل مساحت منطقه میزان 6/296هکتار برای تفرج متمرکز طبقه یک، 3/68989 هکتار برای تفرج متمرکز طبقه دو،9/17914 هکتار برای تفرج گسترده طبقه یک، 8/57649 هکتار برای تفرج گسترده طبقه دو مناسب است. همچنین به منظور جمع آوری اطلاعات وآشنایی با دیدگاه های گردشگران تعداد200 پرسشنامه میان آنها توزیع گردید.  در این پژوهش، روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و جهت تجزیه تحلیل داده ها و تعیین استراتژی های توسعه اکوتوریسم از تحلیل قوت و ضعف، فرصت وتهدید(مدلSWOT ) استفاده شده است. نتایج بدست آمده از این مدل نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه بر اساس مقایسه نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای شناسایی شده برای اکوتوریسم مناسب می باشد.



کلمات کلیدی:
رودخانه کرخه، مدل اکولوژیکی، تحلیل قوت و ضعف، فرصت وتهدید، سامانه اطلاعات جغرافیایی،اکوتوریسم(گردشگری بر پایه زیست بوم)

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1047510/