CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی معماری روستاهای بومی و تاریخی اقلیم گرم و خشک با هدف توسعه ی گردشگری (نمونه ی موردی قلعه-روستای خرانق در استان یزد)

عنوان مقاله: بررسی معماری روستاهای بومی و تاریخی اقلیم گرم و خشک با هدف توسعه ی گردشگری (نمونه ی موردی قلعه-روستای خرانق در استان یزد)
شناسه ملی مقاله: CRMCE01_106
منتشر شده در کنفرانس ملی عمران، معماری و فناوری اطلاعات در زندگی شهری در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسین نصوحی - دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهین شهر، اصفهان
محمدرضا قانعی - معمار

خلاصه مقاله:
روستاها به دلیل ارتباط مستقیم با تاریخ، فرهنگ و بسترهای طبیعی یک منطقه، در طول حیات خود حائز اهمیت بسیاریبوده اند. با نگاهی اجمالی به روستاهای ایران تنوع و تفاوت های عمده و بسیاری در میان آنها دیده می شود که در این میانیکی از المان های موجود در بسیاری از روستاها در نقاط مختلف ایران قلعه ها می باشند. روستای خرانق به دلیل موقعیتقرارگیری، معماری منحصر به فرد، ویژگی های طبیعی بی نظیر و قدمت، یکی از مهمترین بخش های شهرستان اردکان دراستان یزد بوده است که دارای میراث فرهنگی و تاریخی فراوانی نیز میباشد، از مهمترین این میراث ارزشمند می توان بهقلعه تاریخی خرانق اشاره کرد. این قلعه همچنین آثاری همچون مسجد جامع، حسینیه، حمام، آسیاب آبی، مسجد بیتالمقدس، منازل مسکونی و منحصر بفردترین آنها، منارجنبان خرانق را در دل خود جای داده است. یکی از مشکلاتموجود در روستاهای اقلیم گرم و خشک از جمله روستای خرانق، فقر منابع آب و خاک بوده است که این مهم موجباتترک روستا توسط نسل جوان به جهت امرار معاش می باشد. از جمله فعالیت هایی که میتواند به توسعه ی اقتصادی اینمناطق کمک شایان توجهی کند، طبیعت گردی و جذب گردشگران به شکل برنامه ریزی شده و راهبردی می باشد. اما بایدتوجه داشت که این امر مگر با مطالعه و برنامه ریزی دقیق و کاربردی میسر نمی باشد. لذا بررسی تحلیلی و توصیفی پتانسیل هاو نقاط ضعف روستا خرانق در مسیر ارائه ی راهبردهای جامع در جهت توسعه صنعت گردشگری و اقتصاد ساکنان در اینمنطقه از اهداف اصلی این پژوهش می باشد. تحقیق در این مطالعه رویکردی کیفی داشته و به بررسی توصیفی روستایخرانق از جنبه های گوناگون پرداخته است. با توجه به محدودیت منابع مطالعاتی در این حوزه، پژوهشگران از مطالعاتمیدانی نیز بهره گرفته اند.

کلمات کلیدی:
معماری روستا، توسعه گردشگری، روستای خرانق، اقلیم گرم و خشک

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1134727/