بررسی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در مبتلایان به ویروس HIV مثبت در دوره بیماری کووید- 19 مرکز مشاوره بیماری های رفتاری اهواز

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 328

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SHTCC01_028

تاریخ نمایه سازی: 21 دی 1399

چکیده مقاله:

بیماری کرونا (کووید- 19) یک بیماری مسری است که در اثر ویروس جدید کرونا شیوع پیدا کرده است. کروناویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که با توجه به شواهد به نظر می رسد می توانند عامل بروز بیماری هایی مانند یک سرماخوردگی ساده، تا بیماری های شدیدتری جون سندرم خاورمیانهف "مرس" (MERS) و یا حتی شدیدتر از آن مثل سندرم های حاد تنفسی "سارس" (SARS) شوند. در سال 2019 سری جدید کرونا ویروس (COVID-19) در شهر ووهان چین شناسایی شد. نوع جدیدی از کرونا ویروس که پیش از آن در انسان ها مشاهده نشده بود. عوارض بیماری کرونا در انسان ها هنوز ناشناخته است و مبتلایان به ویروس HIV مثبت ترس شدیدی با توجه به نقص سیستم ایمنی از این بیماری دارند. رفتارهای ارتقاء سلامت شامل رفتارهایی است که طی آن فرد به تغذیه مناسب، ورزش مرتب، دوری از رفتارهای مخرب و مواد مخدر، محافظت در برابر حوادث، تشخیص به موقع نشانه های بیماری در بُعد جسمیف کنترل عواطف، احساسات و افکارف کنار آمدن با استرس و مشکلات روحی روانی، سازگاری و اصلاح روابط بین فردی در بُعد اجتماعی می پردازد. با تعیین ارتباط عوامل شش گانه رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی (تغذیه، رشد معنوی، فعالیت فیزیکی و ...) با کل رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، می توان عوامل مؤثر بر سلامتی در مبتلایان به ویروس HIV مثبت در مرکز مشاوره بیماری های رفتاری اهواز را بهتر شناسایی کرده و این امر در تصمیم گیری های آتی مبنی بر سلامت افراد جامعه و خصوصاً در مبتلایان به ویروس HIV مثبت نیز مدنظر قرار گیرد. لذا این مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در مبتلایان به ویروس HIV مثبت مرکز مشاوره بیماری های رفتاری اهواز در سال 1399 انجام گرفته است. مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به روش مقطعی در بین 350 نفر از مبتلایان به ویروس HIV مثبت که به صورت نمونه گیری در دسترس در سال 1399 در مرکز مشاوره بیماری های رفتاری شهر اهواز انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت (HPLPLL) بود که ابعاد آن شامل فعالیت فیزیکی، مدیریت استرس، رشد معنوی، تغذیه، مسئولیت پذیری سلامتی و روابط بین فردی بود. بعد از جمع آوری داده ها، ورود اطلاعات در نرم افزار آماری SPSS vol.20 انجام شد و با انجام آزمون های آماری توصیفی، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفت. سطح معنی داری در این مطالعه کمتر از 0.05 بود. یافته های پژوهش: در این مطالعه میانگین سنی شرکت کنندگان در این مطالعه 27.09 با انحراف معیار 8.16 بود که 54.17 درصد مرد و 45.83 درصد زن بودند. میانگین نمره رفتار ارتقاء دهنده در مبتلایان به ویروس HIV مثبت 127.19 به دست آمد که بیشترین نمره رفتار در بُعد محافظت در برابر حوادث و کمترین نمره در بُعد دوری از رفتارهای مخرب و مواد مخدر و نیز کنار آمدن با استرس و مشکلات روحی روانی بود. بحث و نتیجه گیری: با استناد به نتایج حاصل از مطالعه، نمره دوری از رفتارهای مخرب ومواد مخدر و کنار آمدن با استرس و مشکلات روحی روانی نسبت به سایر ابعاد رفتار ارتقاء دهنده سلامت در سطح پاییین تری بود. پیشنهاد می شود که جهت بررسی عوامل مؤثر بر رفتارهای ارتقاء دهنده مبتلایان به ویروس HIV مثبت و بهبود وضعیت انجام این رفتارها در این گروه عوامل دیگری جستجو شود تا بر آن اساس اقدامات مداخله ای بهتر و مؤثرتری در زمینه رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت مبتلایان به ویروس HIV مثبت صورت پذیرد.

کلیدواژه ها:

ارتقاء سلامت ، رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت ، HIV مثبت ، مرکز مشاوره

نویسندگان

نرگس کشتکار

دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

شهلا مولوی

دکترای تخصصی روان شناسی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

الهه مهرمنش

دکتری روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد یادگار امام، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ایران

زینب عامری

دکترای تخصصی روان شناسی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران