CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر میزان فاصله از رودخانه بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، کلنیزاسیون و اسپورزایی قارچهای میکوریز اربوسکولار همزیست با درختچه گز (Tamarix arceuthoides)

عنوان مقاله: تاثیر میزان فاصله از رودخانه بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، کلنیزاسیون و اسپورزایی قارچهای میکوریز اربوسکولار همزیست با درختچه گز (Tamarix arceuthoides)
شناسه ملی مقاله: JR_JWSS-20-78_006
منتشر شده در در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

ساره مرادی بهبهانی - ۱. Dept. of Forestry, Faculty of Natural Resour., Behbahan Khatam Al-Anbia Univ. of Tech., Behbahan, Iran.
مصطفی مرادی - ۱. Dept. of Forestry, Faculty of Natural Resour., Behbahan Khatam Al-Anbia Univ. of Tech., Behbahan, Iran.
رضا بصیری - ۱. Dept. of Forestry, Faculty of Natural Resour., Behbahan Khatam Al-Anbia Univ. of Tech., Behbahan, Iran.
جواد میرزایی - ۲. Dept. of Forest sci., Faculty of Agric., Ilam Univ., Ilam, Iran.

خلاصه مقاله:
گز درختچهای است که در بسیاری از نقاط کشور پراکنش دارد ولی اطلاعات زیادی در رابطه با همزیستی اینگونه با قارچهای میکوریز وجود ندارد. بنابراین هدف اصلی این تحقیق بررسی همزیستی قارچهای میکوریز اربوسکولار با درختچه گز و تاثیر پذیری آنها در اثر فاصله از رودخانه و همچنین خصوصیات فیزیکی و شیمایی خاک است. برای این منظور جنگلهای حاشیه رودخانه مارون به منطقه کنار رودخانه، میانی و منطقه دور از رودخانه با فواصل ۲۰۰ متری تقسیم شد. در هرکدام از این مناطق ۱۰ درختچه گز بهطور تصادفی انتخاب و نمونههای خاک و ریشه از ریزوسفر آنها جمعآوری شد. نتایج نشان داد که آغشتگی ریشه و تراکم اسپور در منطقه میانی به ترتیب کمترین و بیشترین مقدار را دارا بود و دارای اختلاف معنیداری با دیگر مناطق بود. متوسط میزان آغشتگی ریشه در منطقه کنار رودخانه، میانی و دور از رودخانه به ترتیب ۳۷/۸۲، ۷۷/۷۳ و ۱۷/۸۰ درصد بود درحالیکه متوسط تراکم اسپور برای این مناطق به ترتیب ۱۸۹، ۵/۲۴۵ و ۸/۱۸۸ اسپور در پنج گرم خاک بود. آغشتگی ریشه با میزان پتاسیم خاک همبستگی مثبت معنیداری نشان میدهد ولی تراکم اسپور با هیچیک از متغیرهای مورد بررسی همبستگی نشان نداد. همچنین میزان نیتروژن ۶/۵۲، کربن آلی ۱۹/۵۱، پتاسیم ۵۰ و رس ۴/۲۳ درصد در منطقه دور از رودخانه نسبت به کنار رودخانه کاهش نشان دادند. با توجه به نتایج این تحقیق درختچه گز دارای همزیستی بالایی با قارچهای میکوریز بوده که فاصله از رودخانه میتواند این همزیستی را تحت تاثیر قرار دهد.

کلمات کلیدی:
Colonization, Mycorrhizal fungi, Phosphorus, Potassium, Salt cedar, Spore density., پتاسیم, تراکم اسپور, فسفر, قارچ میکوریز, گز, آغشتگی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1201269/