CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی شاخص خشکسالی پالمر در حوزه های ایران مرکزی

عنوان مقاله: ارزیابی شاخص خشکسالی پالمر در حوزه های ایران مرکزی
شناسه ملی مقاله: JR_JWSS-19-72_026
منتشر شده در در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

سارا آزادی - Dept. of Rangeland ;Watershed management, College of Natur. Resour. Eng., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
سعید سلطانی - Dept. of Rangeland ;Watershed management, College of Natur. Resour. Eng., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
منیره فرامرزی - Dept. of Rangeland ;Watershed management, College of Natur. Resour. Eng., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
علی رضا سلطانی تودشکی - Dept. of Water Eng., College of Agric., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
سعید پورمنافی - Dept .of Natur. Resour., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

خلاصه مقاله:
شاخص شدت خشکسالی پالمر که متغیرهای مختلف آب و هواشناسی را برای یک موازنه آبی ساده در خاک تحلیل می کند و شرایط خشکسالی یا ترسالی را به صورت پدیده ای پویا درنظر می گیرد، در بسیاری از نقاط جهان جهت بررسی شرایط خشکسالی و تداوم آن مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به این که واسنجی شاخص براساس شرایط منطقه مورد مطالعه می تواند منجر به ارائه نتایج بهتر و دقیق تری گردد، هدف این تحقیق، ارزیابی شاخص پالمر براساس فرضیات اولیه، وضعیت واسنجی شده در حوزه ها ی ایران مرکزی و همچنین استفاده از خروجی های واسنجی- صحت سنجی شده مدلSWAT به عنوان ورودی شاخص می باشد. لذا شاخص پالمر براساس روش های: ۱) شاخص اولیه پالمر بدون واسنجی، با استفاده از ضرائب اقلیمی و معادله شدت استخراجی برای کانزاس غربی و آیوای مرکزی؛ ۲) شاخص اولیه همراه با اصلاح ضرائب معادله های شدت خشکسالی؛ ۳) شاخص واسنجی شده با بومی سازی معادلات شدت؛ ۴) شاخص با جایگزینی متغیرهای رطوبت خاک و تبخیر تعرق پتانسیل از مدل SWAT؛ و ۵) شاخص با جایگزینی متغیرهای رطوبت خاک، تبخیر تعرق پتانسیل و رواناب از مدل SWAT؛ در سطح کل ایران، در قالب ۱۷ حوزه مطالعاتی، در مقیاس ماهانه در دوره آماری ۲۰۰۲-۱۹۹۰ محاسبه شد. سپس با استفاده از هر پنج روش، شدت خشکسالی برای ۱۶۰ زیرحوزه واقع در ایران مرکزی محاسبه و ارزیابی گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که، در بین آنها روش ۴ نتایج مطمئن تری را ارائه می کند همچنین این روش ها مرطوب ترین سال (۱۹۹۲) و خشک ترین سال (۲۰۰۱) را به خوبی مشخص نمودند. نتایج این پژوهش، مطالعه واسنجی شاخص پالمر را برای هر منطقه و با استفاده از خروجی سایر مدل های هیدرولوژیکی امکان پذیر می سازد.

کلمات کلیدی:
Calibration, Central Iran, Drought, Palmer Index, SWAT model., شاخص پالمر, خشکسالی, واسنجی, مدل SWAT, ایران مرکزی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1203995/