CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

برآورد خط فقر مطلق و نسبی بر اساس رویکرد صرفه ناشی از مقیاس با مدل استون گیری (مطالعه موردی خانوارهای شهری ایران، دوره ۱۳۹۰- ۱۳۸۵)

عنوان مقاله: برآورد خط فقر مطلق و نسبی بر اساس رویکرد صرفه ناشی از مقیاس با مدل استون گیری (مطالعه موردی خانوارهای شهری ایران، دوره ۱۳۹۰- ۱۳۸۵)
شناسه ملی مقاله: JR_JPBUD-19-1_001
منتشر شده در در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

ابراهیم نگهداری - دانشگاه آزاداسلامی واحدشیراز، دانشکده اقتصاد و مدیریت
خسرو پیرایی - دانشگاه آزاد اسلامی واحدشیراز،دانشکده اقتصادو مدیریت
غلامرضا کشاورز حداد - دانشگاه صنعتی شریف،دانشکده اقتصاد و مدیریت
علی حقیقت - دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز ،دانشکده اقتصاد و مدیریت

خلاصه مقاله:
این مطالعه،ویژگی های گوناگون خانوار مانند سن، تحصیلات، موقعیت شغلی، تاهل و بعد خانوار را در تابع مطلوبیت استون- گیری و سیستم مخارج خانوار مد نظر قرار داده است .برای این منظور، تابع مطلوبیت خانوار را با توجه به ویژگی های فوق، مدل سازی، و با مجموعه اطلاعات بودجه خانوارهای شهری طی دوره ۱۳۹۰-۱۳۷۰ از دو روش رگرسیون غیرخطی و روش پانل دو مرحله ای، خط فقر مطلق و نسبی را به ازای بعد خانوار برآورد کرده ایم. بر اساس نتایج مطالعه، ضرایب متغیرهای سن، سواد، نوع فعالیت، وضعیت تاهل، جنسیت بر میزان مخارج غذایی و غیرغذایی مثبت است. در سال ۱۳۹۰، خط فقر مطلق یک خانوار یک نفره، ۱۸۰۳۱۴۴ ریال و خانوار ده نفره، ۱۷۳۱۸۷۴۶ ریال است که میزان اختلاف خط فقر یک خانواده یک نفره، ضرب در ۱۰ و یک خانواده ده نفره، ۷۱۲۶۹۴ ریال است که دقیقا مربوط به وجود اقتصاد مقیاس در مصرف مشترک خانوارهاست. با توجه به صرفه های ناشی از مقیاس در استفاده کالاهای عمومی، مخارج خانوار به نسبت یک به یک با تعداد اعضا، افزایش نمی یابد و خانواده با بعد بالاتر، هزینه سرانه کم تری نسبت به خانواده با بعد کوچک تر دارند.

کلمات کلیدی:
Absolute poverty, Relative poverty, Economics of scale, Ston-Geary Model, Beker- Samuelson Approach, فقر مطلق, فقر نسبی, اقتصاد مقیاس, تابع استون- گیری, رویکرد ساموئلسون- بکر

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1209893/