CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر دور آبیاری بر توزیع رطوبت و شوری در باغ های پسته تحت شرایط آبیاری قطره ای زیرسطحی (مطالعه موردی: شهرستان سیرجان استان کرمان)

عنوان مقاله: تاثیر دور آبیاری بر توزیع رطوبت و شوری در باغ های پسته تحت شرایط آبیاری قطره ای زیرسطحی (مطالعه موردی: شهرستان سیرجان استان کرمان)
شناسه ملی مقاله: JR_IDJ-8-4_014
منتشر شده در در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

اکرم سیفی - دانشجوی دکتری گروه آبیاری و زهکشی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
سید مجید میرلطیفی - دانشیار گروه آبیاری و زهکشی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
حسین دهقانی سانیج - دانشیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی، کرج، ایران
منوچهر ترابی - عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، اصفهان، ایران

خلاصه مقاله:
پسته محصولی استراتژیک با ارزش اقتصادی بالا در ایران است که در مناطق خشک با محدودیت منابع آبی و کیفیت پایین آب کشت می­شود. در سال­های اخیر، روش آبیاری قطره­ای زیرسطحی (SDI) مورد توجه ویژه کشاورزان پسته قرار گرفته است. اما با توجه به کیفیت پایین آب در اکثر مناطق تحت کشت پسته، استفاده ازاین شیوه آبیاری باعث تجمع نمک در نزدیکی سطح خاک می­شود که می­تواند منجر به کاهش عملکرد محصول شود. از طرف دیگر، چون دور آبیاری مناسب در روش  SDIبرای کنترل شوری و رطوبت خاک در زراعت پسته مشخص نیست، در این تحقیق، تاثیر دور­های مختلف آبیاری بر توزیع رطوبت، شوری و عملکرد درختان پسته ۱۵ ساله با خاک سیلت لوم و روش آبیاری SDI با آب شور (EC=۴.۲ dS/m) در شرایط اقلیم بیابانی بررسی شد. دو تیمار دور آبیاری ۳ و ۱۴ روز (I۳ و I۱۴) با سه تکرار در قطعه آزمایشی یک هکتاری مزرعه­ای واقع در شهرستان سیرجان مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد تیمارهای آبیاری اثرات معناداری روی مقدار رطوبت خاک در عمق ۱۰۰-۰ سانتیمتری لایه خاک داشتند و میانگین ذخیره رطوبتی تیمار I۳ بیشتر بود. کاربرد بیشتر آب مصرفی در تیمار I۳ باعث تجمع کمتر نمک در منطقه توسعه ریشه نسبت به تیمار I۱۴ شد که از لحاظ آماری معنادار بود. عملکرد محصول در تیمارهای I۳ و I۱۴ به ترتیب ۳/۳ و ۷/۳ کیلوگرم در هر درخت بود که اختلاف معناداری نداشتند، اما تیمار I۳ موجب بهبود صفات کیفی محصول از جمله کاهش درصد پوکی و افزایش درصد خندانی شد.

کلمات کلیدی:
آبیاری قطره ای زیرسطحی, پسته, دور آبیاری, رطوبت, شوری, کرمان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1210772/