CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر رژیم های آبیاری و محلول پاشی هیومیک اسید بر برخی ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی مرزه (Satureia hortensis)

عنوان مقاله: اثر رژیم های آبیاری و محلول پاشی هیومیک اسید بر برخی ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی مرزه (Satureia hortensis)
شناسه ملی مقاله: JR_IJPB-9-4_002
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

فرنوش صبوری - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل،ایران
علیرضا سیروس مهر - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
حسین گرگینی شبانکاره - گروه باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

خلاصه مقاله:
گیاهان در دوران رشد خود با تنش های متعدد محیطی مواجه می شوند که هر یک از آنها با توجه به میزان حساسیت و مرحله رشد گیاه آثار متفاوتی بر رشد و عملکرد آن دارند. آزمایش حاضر با هدف بررسی اثر رژیم های هیومیک اسید بر برخی ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی مرزه (Satureja hortensis L.) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در خرداد سال ۱۳۹۳ در شرایط گلخانه انجام شد. تیمارهای بررسی شده شامل رژیم های آبیاری در ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی و محلول پاشی هیومیک اسید در سه غلظت صفر، ۱۵۰ و ۳۰۰ میلی گرم در لیتر بودند. گیاهان محلول پاشی شده با ۳۰۰ میلی گرم در لیتر هیومیک اسید، بیشترین مقدار شاخص های رشد را داشتند. بیشترین ارتفاع بوته، وزن تر و خشک، طول برگ و محتوای کربوهیدرات در شرایط آبیاری در ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی و محلول پاشی با ۳۰۰ میلی گرم در لیتر هیومیک اسید به دست آمد؛ در حالی که بیشترین مقدار پرولین از تیمار آبیاری در ۵۰ درصد ظرفیت زراعی و بدون کاربرد هیومیک اسید حاصل شد. برهم کنش رژیم های آبیاری و محلول پاشی هیومیک اسید بر ویژگی های تعداد برگ، محتوای کلروفیل a، b و کارتنوئید اثر معنی داری نداشت. نتایج پژوهش حاضر نشان دادند گیاهان مرزه محلول پاشی شده با ۳۰۰ میلی گرم در لیتر هیومیک اسید با آبیاری در ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی، بیشترین تولید را داشتند.

کلمات کلیدی:
اسید آلی, پرولین, تنش خشکی, گیاه دارویی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1213347/