CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تدوین مولفه های ماندگاری فضاهای معماری شهری با تاکید بر ضرب آهنگ های زندگی روزمره (نمونه موردی: محدوده ی بازار تبریز)

عنوان مقاله: تدوین مولفه های ماندگاری فضاهای معماری شهری با تاکید بر ضرب آهنگ های زندگی روزمره (نمونه موردی: محدوده ی بازار تبریز)
شناسه ملی مقاله: JR_JGSKH-21-60_010
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

الهام حاتمی گلزاری - دانشجوی دکتری معماری، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
احمد میرزا کوچک خوشنویس - استادیار گروه ابنیه و بافت، پژوهشگاه میراث فرهنگی، تهران، ایران
قادر بایزیدی - استادیار گروه معماری، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
فواد حبیبی - استادیار گروه علوم اجتماعی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران

خلاصه مقاله:
فضاها و پدیده­های ماندگار در گذر زمان باقی می مانند و به بخشی از خاطرات جمعی تبدیل می شوند. به این ترتیب توجه به ماندگاری در طراحی فضا باعث افزایش حس تعلق به فضا می­شود، در این حالت فضا تنها به زمان حال تعلق ندارد. با توجه به اهمیت موضوع ماندگاری، در این تحقیق هدف شناسایی مولفه های موثر بر ماندگاری فضاهای شهری با تاکید بر ضرب آهنگ­های زندگی روزمره­ی موثر در سه محدوده ی بازار تبریز (راسته بازار، مسجد جامع و میدان صاحب الامر) است. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر توصیفی – تحلیلی است که برای جمع آوری اطلاعات از روش اسنادی و میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسشگری) بهره گرفته شده است. همچنین در این تحقیق علاوه بر کاربرد روش کیفی به منظور تحلیل علل ماندگاری در محدوده های مورد مطالعه، از روش کمی تحلیل واریانس در راستای بررسی تفاوت ماندگاری فضاهای شهری در محدوده های مورد مطالعه استفاده شده است. یافته­های تحقیق حاکی از آن است که در محدوده ی مسجد جامع عامل معنویت (۰.۳۷۶)، اجتماعی – اقتصادی و کارکردی (۰.۳۵۲)، در محدوده ی راسته بازار عامل هویت (۰.۳۱۴) و در محدوده ی صاحب الامر عامل معنویت (۰.۳۲۷) و هویت (۰.۳۰۵) بیشترین دلیل ماندگاری محدوده های مورد مطالعه را به خود اختصاص داده اند. همچنین نتایج نشان می دهد که مولفه­های مختلف زندگی روزمره دارای ضرب­آهنگ­هایی است که در عین تکرار در چرخه زندگی روزمره، در طول زمان بصورت خطی (روبه پیشرفت، پسرفت و ثابت) بوده که به دو صورت کل به جزء و جزء به کل بر ماندگاری و افول فضاها تاثیرگذارند.  در این بین رویکردها و مولفه­های فرهنگی حاصل از کل به جزء مانند آیین­ها و فرهنگ­های مختلف یک اجتماع تاثیر بسزایی در افزایش ماندگاری فضاها داشته و خواهند داشت. بنابراین می توان با استمرار آیین ها و مراسم فرهنگی در محدوده های مورد مطالعه موجبات ماندگاری این فضاها را فراهم ساخت.  

کلمات کلیدی:
Rhythm analysis, durability of Urban architectural, Meaning and Identity, Tabriz Bazaar, ضرب آهنگ کاوی, ماندگاری معماری شهری, معنا و هویت, بازار تبریز.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1230366/