CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی الگوی توزیع رطوبت خاک تحت منبع نقطه ای در اراضی شیبدار دشت فتحعلی مغان

عنوان مقاله: بررسی الگوی توزیع رطوبت خاک تحت منبع نقطه ای در اراضی شیبدار دشت فتحعلی مغان
شناسه ملی مقاله: MDCONF06_153
منتشر شده در ششمین همایش بین المللی دانش و فناوری علوم کشاورزی ، منابع طبیعی و محیط زیست ایران در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

زهرا اصغرپور - فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته جغرافیای طبیعی گرایش اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی،دانشکده جغرافیا و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل.
ابولفضل همت زاده - فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته علوم و مهندسی آبخیزداری - گرایش حفاظت آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی

خلاصه مقاله:
آگاهی از نحوه توزیع رطوبت خاک در آبیاری قطره ای، که یکی از عوامل مهم در طراحی مناسب سامانه آبیاری می باشد، مستلزم انجام آزمایشهای صحرایی است. در این راستا این تحقیق با هدف بررسی اثر شیب و زمان آبیاری بر ابعاد خیس شدگی خاک تحت منبع نقطه ای انجام شده است. در این پژوهش مطالعات صحرایی درخاک لوم سیلتی با دبی قطره چکان ۴ لیتر در ساعت، در چهار شیب صفر، ۵، ۱۵ و ۲۵ درصد و زمانهای آبیاری ۴، ۱۰۸ و ۱۲ ساعت صورت گرفت. خیس شدگی در سطح و نیمرخ خاک ۲۴ ساعت بعد از اتمام آبیاری اندازه گیری و توزیع رطوبت خاک مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به الگوی خیس شدگی خاک در اراضی شیبدار مشاهده گردید که در اثر شیب، جبهه رطوبت به سمت پایین دست قطره چکان در جهت شیب منحرف شده به طوری که در مدت زمان آبیاری ۱۲ ساعت در شیب ۲۵ درصد سطح خیس شده نیمرخ خاک در پایین دست قطره چکان به ۸۰ درصد کل مساحت پیاز رطوبتی افزایش یافت. همچنین حداکثر عمق نفوذ در سطوح شیب دار در فاصله بین ۱۰ تا ۲۴ سانتیمتری پایین دست محور قطره چکان اتفاق افتاد. مساحت پیاز رطوبتی با افزایش شیب زمین افزایش ولی خیس شدگی سطح خاک کاهش پیدا کرد. همچنین با افزایش شیب زمین عمق خیس شدگی در محور قطره چکان و حداکثر عمق نفوذ کاهش یافت.

کلمات کلیدی:
ظرفیت آب خاک، اراضی شیب دار، آبیاری قطره ای، دشت فتحعلی مغان.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1237137/