CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی اجزای عملکرد و بهره وری مصرف آب سه هیبرید ذرت با سطوح مختلف آبیاری در سامانه آبیاری قطره ای زیرسطحی

عنوان مقاله: بررسی اجزای عملکرد و بهره وری مصرف آب سه هیبرید ذرت با سطوح مختلف آبیاری در سامانه آبیاری قطره ای زیرسطحی
شناسه ملی مقاله: JR_JWIM-10-3_003
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

فاطمه حیدری - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
تیمور سهرابی - استاد، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی,گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، تخصص: مدیریت آب و آبیاری
حامد ابراهیمیان - دانشیار، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
حسین دهقانی سانیج - دانشیار، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

خلاصه مقاله:
کاربرد شیوه های نوین آبیاری، کمآبیاری و استفاده از ارقام مقاومتر نسبت به تنشهای خشکی، از راهکارهای افزایش بهرهوری مصرف آب در بخش کشاورزی است. برای بررسی سطح آبیاری و نوع هیبرید ذرت، بر بهرهوری مصرف آب در تولید ذرت علوفهای و دانهای، این پژوهش در سال زراعی ۱۳۹۶ و در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) انجام شد. تیمارهای اصلی شامل دو سطح آبیاری ۱۰۰ و ۸۰ درصد نیاز آبی در سامانه آبیاری قطرهای زیرسطحی، تیمارهای فرعی شامل سه هیبرید ذرت KSC۷۰۴، KSC۶۰۰ و KSC۴۰۰ و طرح آزمایش های آن بر اساس کرتهای خردشده بر پایه بلوکهای کامل تصادفی بود. صفات موردمطالعه عملکرد علوفهتر، زیستتوده و دانه، بهرهوری مصرف آب در تولید علوفهتر، بهره وری مصرف آب در تولید زیستتوده و دانه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت بود. نتایج حاصل از آن نشان میدهد که اثر سطح آبیاری بر صفات اندازهگیری شده غیر معنیدار و اثر هیبرید بر آنها در دو سطح آبیاری، معنیدار گردید. بیشترین مقدار بهرهوری مصرف آب در تولید زیستتوده برابر ۳۷/۴ کیلوگرم بر مترمکعب در هیبرید KSC۶۰۰ و بیشترین بهرهوری مصرف آب در تولید دانه برابر ۴۳/۲ کیلوگرم بر مترمکعب در هیبرید KSC۷۰۴ (با قرارگیری با هیبرید KSC۴۰۰ در یک گروه آماری) و در سطح آبیاری ۸۰ درصد حاصل شد. همچنین هیبرید KSC۴۰۰ با قرارگیری در گروه آماری مشترک با هیبرید KSC۷۰۴، بیشترین وزن هزار دانه را به مقدار ۳/۵۳۷ گرم داشت. کمآبیاری تا ۸۰ درصد نیاز آبی با استفاده از سامانه آبیاری زیرسطحی هیچگونه اثر معناداری بر عملکرد هیبریدهای ذرت نداشت.

کلمات کلیدی:
تنش رطوبتی, سامانه های نوین آبیاری, کارایی مصرف آب, کم آبیاری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1246308/