CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر مقادیر مختلف نانورس مونت موریلونیت بر تغییرات رواناب و هدررفت خاک

عنوان مقاله: اثر مقادیر مختلف نانورس مونت موریلونیت بر تغییرات رواناب و هدررفت خاک
شناسه ملی مقاله: JR_JWSS-25-1_015
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

نگار حسن زاده - ۱. Department of Watershed Management Engineering, College of Natural Resources, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran.
لیلا غلامی - ۱. Department of Watershed Management Engineering, College of Natural Resources, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran.
عبدالواحد خالدی درویشان - ۲. Department of Watershed Management Engineering, College of Natural Resources, Tarbiat Modares University, Noor, Iran.
حبیب اله یونسی - ۳. Department of Environment Science, College of Natural Resources, Tarbiat Modares University, Noor, Iran.

خلاصه مقاله:
فرسایش خاک یکی از جدی ترین مسائل زیست محیطی در جهان بوده که باعث تخریب خاک، کاهش بهره وری زمین، افزایش سیل، آلودگی آب و انتقال آلاینده ها شده و تهدید جدی برای دستیابی به توسعه پایدار در جهان است. بنابراین حفاظت خاک، جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده از افزودنی ها مانند نانورس یک راهکار برای بهبود بهره وری زمین و حفاظت از محیط زیست است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر کاربرد نانورس مونت موریلونیت با سه مقدار ۰/۰۳، ۰/۰۶ و ۰/۰۹ تن بر هکتار بر تغییرات مولفه های رواناب و هدررفت خاک در شرایط آزمایشگاهی پرداخت. نتایج نشان داد که نانورس با مقدار ۰/۰۳ تن بر هکتار توانست ضریب رواناب، هدررفت خاک و غلظت رسوب را به ترتیب ۴۰/۷، ۸۸/۴ و ۸۲/۲ درصد کاهش دهد. میانگین هدررفت خاک در تیمار شاهد و تیمارهای حفاظتی نانورس با مقادیر مختلف به ترتیب ۳/۸، ۰/۴، ۱/۳ و ۳/۲ گرم اندازه گیری شد. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین غلظت رسوب مربوط به تیمار شاهد با مقدار ۵/۸ گرم بر لیتر بوده و در تیمارهای حفاظتی با نانورس در مقادیر به کار برده شده به ترتیب ۱/۱، ۳/۵ و ۳/۰ گرم بر لیتر بود. همچنین نتایج نشان داد که اثر نانورس بر تغییرات هدررفت خاک و غلظت رسوب در سطح ۹۹ درصد معنی دار بود. درنهایت با توجه به اثر این افزودنی برای استفاده از آن در شرایط طبیعی پیشنهاد می شود اثرات محیط زیستی و نیز پایداری خاکدانه ها بررسی شود.

کلمات کلیدی:
Emerging Conditioners of Soil, Soil and Water Conservation, Sediment Concentration, Soil Erosion, افزودنی های نوظهور خاک, حفاظت آب و خاک, غلظت رسوب, فرسایش خاک

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1250458/