CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مدلسازی جریان آب زیرزمینی بر مبنای تلفیق GIS و کد ۲۰۰۰-MODFLOW محدوده مطالعاتی سیب سوران

عنوان مقاله: مدلسازی جریان آب زیرزمینی بر مبنای تلفیق GIS و کد ۲۰۰۰-MODFLOW محدوده مطالعاتی سیب سوران
شناسه ملی مقاله: null
منتشر شده در شرکت سهامی آب منطقه ای سیستان و بلوچستان در سال 1387
مشخصات نویسندگان مقاله:

حمیدرضا ناصری
فرهاد اسدیان

خلاصه مقاله:

با توجه به حجم وسیع داده هایی که در سالهای اخیر در زمینه مسائل مختلف اعم از مسائل مدیریت شهری، جغرافیا، هیدرولوژی و ... مستقیما اندازه گیری و ثبت؛یا بطور غیر مستقیم و با استفاده از امکانات سنجش از دور گردآوری می گردند، استفاده از GIS بعنوان سیستم ذخیره، پردازش و مدیریت اطلاعات ضروری و انکار ناپذیر می باشد. از طرفی در تهیه مدل های عددی آب زیرزمینی که مستلزم منفصل سازی داده های مربوط به بخش های مختلف سیستم به صورت زمانی و مکانی می باشد، ضرورت اعمال مدیریت یکپارچه جهت ذخیره سازی ، پردازش و
تفسیر داده ها، ایجاب می کند که تهیه انواع مدلهای عددی در قالب استفاده از یک فرم استاندارد از داده های ورودی انجام گیرد و نتایج خروجی آن نیز در همین قالب قابل ارزیابی باشد.
استفاده از GIS می تواند چنان مزایایی را در اختیار کاربر قرار دهد تا علاوه بر استفاده از تسهیلات ذخیره و آنالیز بهینه اطلاعات، بتوان انتظارات یک کد پیچیده برای تسهیل در فراهم آوردن حجم قابل توجهی از داده ها را مرتفع نمود. در حال حاضر، بکارگیری GIS و انواع پایگاه داده ها در کشور متداول و مرسوم می باشد و در زمینه منابع آب نیز بکارگیری این تکنولوژی در حال گسترش می باشد. کد GMS با در اختیار گذاردن محیطی کاملا وابسته به GIS و مستقل برای آماده سازی داده ها از یکسو و پشتیبانی از طیف گسترده ای از کد های شبیه ساز جریان و انتقال در محیط متخلخل از سویی دیگر، انتخابی مناسب برای تهیه مدل های آب زیرزمینی می باشد. این طرح در راستای تاکید بر مدل سازی آب زیرزمینی با استفاده از GIS تعریف گردیده است و در آن مدلسازی دشت سیب سوران با تلفیق GIS و کد MODFLOW-۲۰۰۰ توسط نرم افزار GMS ۶.۵ انجام گرفته است. سال آبی ۸۳-۸۲ به عنوان یک دوره خشک با بارندگی کمتر از ۸ میلیمتر، مبنای تهیه مدل قرار گرفته است. در این دوره نوسانات تراز آب زیرزمینی دشت سیب سوران یک روند نزولی پیوسته به میزان ۰/۷ متر را نشان می دهد. روند نزولی تراز متوسط آب در یک دوره شش ماهه و از شهریور تا فروردین ۸۲ با افتی معادل ۰/۴۲ متر، از شیب و سرعت بالاتری برخوردار می باشد. در شش ماهه بعدی یعنی فروردین تا شهریور ۸۳ میزان سرعت افت کمتر شده و به ۰/۱۵ متر بالغ می گردد. پس از ایجاد بانک اطلاعاتی GIS و تبادل آن با ساختار GMS، فرایند ساخت و واسنجی مدل در شرایط پایدار انجام گرفته است و توضیحاتی در ارتباط با سازوکار تبادل اطلاعات بین GIS و مدل ارائه شده است. بر اساس نتایج مدل، محاسبه مولفه های بیلان سالیانه در محدوده مدل صورت گرفته است که ۹/۶MCM و ۳/۴MCM به ترتیب برای ورودی و خروجی آب زیرزمینی، ۲/۱MCM تغذیه سطحی و ۸/۴MCM برداشت از آب زیرزمینی توسط چاه ها می باشد. همچنین محدوده تامین آب برای هر یک از چاه های بهره برداری فعال در مدل توسط کد MODPATH با استفاده از مولفه های جریان بین سلول های مجاور و اعمال تخلخل موثر بر اساس تعیین ۲۰ ذره با آرایش دایره ای در داخل هر سلول نماینده چاه به صورت رو به عقب و در یک دوره زمانی یکساله تعیین شده است. نتایج حاصله با ساختار GIS زمین مرجع به فرمت KML قابل پشتیبانی توسط Google Earth تبدیل شده و بصورت یک لایه برداری بر روی نقشه منطقه ارائه شده است.



صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1279311/