CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

پیش بینی تغییرات نقطه ای مقادیر نسبی دما و بارش در اثر تغییر اقلیم در دوره های زمانی آینده نزدیک و آینده دور و بررسی خشکسالی با استفاده از شاخص های SPI و SPEI در دشت قزوین، ایران

عنوان مقاله: پیش بینی تغییرات نقطه ای مقادیر نسبی دما و بارش در اثر تغییر اقلیم در دوره های زمانی آینده نزدیک و آینده دور و بررسی خشکسالی با استفاده از شاخص های SPI و SPEI در دشت قزوین، ایران
شناسه ملی مقاله: JR_JWSS-25-2_003
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

سیده مریم بنی هاشمی ترشیزی - ۱. Department of Water Engineering, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.
سید سعید اسلامیان - ۱. Department of Water Engineering, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.
بیژن نظری - ۲. Department of Water Sciences and Engineering, Faculty of Agriculture & Natural Resourses, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran.

خلاصه مقاله:
تغییرات اقلیمی آشکار پیش رو، تبدیل به دغدغه ای جدی برای جامعه بشری شده است. این پژوهش برای بررسی اثرات تغییر اقلیم بر متغیرهای دما و بارندگی در دشت قزوین در قالب ۵ مدل اقلیمی بزرگ مقیاس Hadcm۳، CSIRO-MK۳، GFDL، CGCM۳ و MICROC۳.۲ و ۳ سناریوی انتشار گازهای گلخانه ای A۱B، A۲ و B۱ و ترکیب سناریوهای مختلف در دو دوره زمانی ۳۰ ساله آینده نزدیک (۲۰۵۰-۲۰۲۱) و آینده دور (۲۰۵۱-۲۰۸۰) انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که به طور میانگین در ۴ ایستگاه مورد بررسی تا پایان سال ۲۰۵۰ بارندگی بین دو نسبت  ۰/۵ و ۱/۴ برابر مقدار بارش دوره مشاهداتی تغییر کرده و میانگین دما به اندازه ۰/۱- تا ۱/۶ درجه سانتی گراد نسبت به دوره مشاهداتی تغییر خواهد داشت و تا پایان سال ۲۰۸۰ بارندگی بین دو نسبت ۰/۵ و ۱/۷ برابر مقدار بارش دوره مشاهداتی در نوسان بوده و میانگین دما افزایشی بین ۰/۶ تا ۲/۶ درجه سانتی گراد را تجربه خواهد کرد. هر دو شاخص خشکسالی SPI و SPEI در آینده نزدیک و دور، افزایش تعداد دوره های خشک را در همه ایستگاه ها نشان می دهد. اما مقدار مجموع توالی های منفی با توجه به بازه های ۳، ۱۲ و ۲۴ ماهه در سطح ایستگاه ها متفاوت بود. از دیدگاه شاخص SPEI نسبت به دوره پایه، مجموع توالی های منفی خشکسالی و تعداد دوره های خشک در آینده ۳ ایستگاه آوج، باغ کوثر و نیروگاه افزایش و در ایستگاه قزوین کاهش خواهد داشت اما از دیدگاه شاخص SPI ایستگاه باغ کوثر از نظر مجموع توالی های منفی و تعداد دوره های خشک در آینده نسبت به دوره پایه، افزایش و ۳ ایستگاه دیگر بیشتر از نظر تعداد دوره های خشکسالی با افزایش روبه رو هستند و مجموع توالی های منفی کاهش نشان می دهد. نتایج نشان داد در آینده رخدادهای خشکسالی به سمت شدید شدن و همچنین رخدادهای ترسالی به سمت فرین شدن پیش می روند.

کلمات کلیدی:
Climate Change, Qazvin Plain, Temperature, Precipitation, drought, Standardized Precipitation Index (SPI), Standardized Precipitation Evapotranspiration Index (SPEI)., تغییر اقلیم, دشت قزوین, دما, بارندگی, خشکسالی, شاخص بارش استاندارد شده (SPI), شاخص بارش و تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI)

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1280418/