CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مدل سازی مطلوبیت رویشگاه گونه آویشن کوهی (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen.) با روش تحلیل عاملی آشیان اکولوژیک (مطالعه موردی: مراتع طالقان میانی)

عنوان مقاله: مدل سازی مطلوبیت رویشگاه گونه آویشن کوهی (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen.) با روش تحلیل عاملی آشیان اکولوژیک (مطالعه موردی: مراتع طالقان میانی)
شناسه ملی مقاله: JR_IJMAPR-32-4_001
منتشر شده در در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمدعلی زارع چاهوکی - استاد، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
محبوبه عباسی - دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

خلاصه مقاله:
هدف از این مطالعه مدل سازی مطلوبیت رویشگاه گونه Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen. با استفاده از روش تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی بود. این مدل در نرم افزار Biomapper اجرا شد. لایه های اطلاعاتی بکار برده شده شامل نقشه حضور گونه و نقشه های متغیرهای خاکی (درصد سنگریزه، اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد آهک، ماده آلی، نیتروژن، پتاسیم، فسفر، عمق خاک، درصد شن، رس و سیلت) و نقشه های متغیرهای توپوگرافی منطقه (شیب، جهت و ارتفاع) بودند. صحت مدل با استفاده از شاخص بویس مقدار ۸۹% بدست آمد؛ این نشان می دهد که دقت نتایج مدل بالاست. ضریب کاپای بدست آمده از بررسی میزان تطابق نقشه پیش بینی با واقعیت زمینی ۷۳/۰ بدست آمد که در سطح خوب می باشد. همچنین، نتایج نشان داد که گونه T. kotschyanus خاک هایی بامیزان اسیدیته ۸-۵/۷، هدایت الکتریکی ۲۵/۰-۲۰/۰ دسی زیمنس بر متر و میزان آهک کمتر از ۵/۲۱% را ترجیح می دهد. همچنین رویشگاه مطلوب این گونه در ارتفاع بیش از ۲۰۰۰ متر از سطح دریا و در دامنه های شمالی و شرقی قرار دارد. به علاوه اینکه نتایج این بررسی نشان داد که گونه T. kotschyanus، گونه ای تخصصی در منطقه مورد مطالعه است که دارای آشیان بوم شناختی به نسبت محدودی است و تمایل به زندگی را در شرایط رویشگاهی خاص خودش دارد.

کلمات کلیدی:
مدل سازی مطلوبیت رویشگاه, تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی (ENFA), Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1283673/