CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

شبیه سازی فرآیند بارش- رواناب با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و سیستم فازی- عصبی تطبیقی (مطالعه موردی: حوزه آبخیز حاجی قوشان)

عنوان مقاله: شبیه سازی فرآیند بارش- رواناب با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و سیستم فازی- عصبی تطبیقی (مطالعه موردی: حوزه آبخیز حاجی قوشان)
شناسه ملی مقاله: JR_JWMR-4-8_009
منتشر شده در در سال 1392
مشخصات نویسندگان مقاله:

غلامعلی غفاری
مهدی وفاخواه

خلاصه مقاله:
  پیش­بینی رواناب به صورت کوتاه­ مدت به دلیل رابطه مستقیم آن با چگونگی تعامل مدیران با خطرات جانی ناشی از سیلاب­ها، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این تحقیق با استفاده از شبکه­های عصبی مصنوعی ( ANN ) و فازی عصبی تطبیقی ( ANFIS )، اقدام به شبیه­سازی فرآیند بارش- رواناب به صورت روزانه، در حوزه آبخیز حاجی­قوشان شده است. در این سیستم­ها سه ترکیب مختلف ورودی شامل بارندگی همان روز، بارندگی همان روز و روز قبل، بارندگی همان روز و روز قبل و دو روز قبل از آن، مورد استفاده قرار گرفت. هم چنین در شبکه ANFIS از توابع مختلف گوسی، گوسی نوع ۲، مثلثی و زنگوله­ای استفاده شد و تعداد نرون­های لایه مخفی در شبکه عصبی بین ۲ تا ۱۰ نرون متغیر بود. معیارهای آماری متوسط ریشه مربع خطا ( RMSE )، متوسط قدر مطلق خطا ( MAE ) و ضریب همبستگی ( R ) برای ارزیابی و مقایسه عملکرد شبکه­های عصبی مصنوعی و مدل ANFIS در پیش­بینی رواناب، مورد استفاده قرار گرفت. مدل ANFIS با ۱۱/۷ RMSE= ، ۱۸/۲ MAE= و ۶۰/۰ R= نسبت به مدل ANN با ۰۳/۶ RMSE= ، ۹۷/۱ MAE= و ۳۹/۰ R= ، فرآیند بارش- رواناب را با دقت بالاتری پیش­بینی نموده است.

کلمات کلیدی:
شبیه سازی بارش- رواناب، شبکه عصبی مصنوعی، شبکه فازی- عصبی تطبیقی، حوزه آبخیز حاجی قوشان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1284451/