CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی پایداری اجتماعی محلات با بهره گیری از شاخص های مشار کت (مورد مطالعه: محله حصارک همجوار با دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات)

عنوان مقاله: ارزیابی پایداری اجتماعی محلات با بهره گیری از شاخص های مشار کت (مورد مطالعه: محله حصارک همجوار با دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات)
شناسه ملی مقاله: JR_ESTJ-23-1_015
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

امیر صناعی - دانشجوی دکتری تخصصی معماری، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران(مسئول مکاتبات)
فرح حبیب - استاد معماری و شهرسازی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
ایرج اعتصام - استاد معماری و شهرسازی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
< p dir="RTL">زمینه و هدف: دانشگاه­ها از جهات مختلفی در توسعه پایدار به خصوص توسعه پایدار اجتماعی محلی نقش پررنگی دارند. از این جهت، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر دانشگاه همجوار بر پایداری اجتماعی محله با بهره گیری از شاخص های مشارکت است. < p dir="RTL">روش بررسی: این پژوهش به روش پیمایشی با ابزار پرسشنامه محقق ساخته­ای با ۲۹ گویه که مخاطبین پرسش­نامه، ساکنان ۱۸ تا ۷۵ سال محله حصارک است، صورت پذیرفت. جامعه آماری این پژوهش، ساکنان محله، حدود ۷۰۹۰ نفر برآورد شده بود که از ۴۰۰ نفر به­عنوان نمونه آماری، اطلاعات مورد نیاز در سال ۱۳۹۷جمع­آوری گردید. روایی سوالات با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت و برای تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها از آزمون t یک طرفه و در نهایت به منظور وزن کردن شاخص­های پژوهش از آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده گردید. < p dir="RTL">یافته ها: تجزیه و تحلیل شاخص­های پایداری اجتماعی نشان می­دهد که بر خلاف انتظار، بزرگترین مشکل این محله مربوط به ناپایداری اجتماعی به واسطه ضعف در سطح مشارکت حاصل گردیده است. بنابراین از قوی­ترین ابزارهای ایجاد زمینه مشارکت در ساکنان محله، افزایش مشارکتهای گروهی محلی و فرهنگی و تفریحی و نظارت انعطاف­پذیر بر فعالیت­های جمعی و گروهی با ایجاد حس اعتماد بین دانشگاه و ساکنان محله است. < p dir="RTL">بحث و نتیجه گیری: تجزیه و تحلیل تاثیرات اجتماعی دانشگاه آزاد بر محله پیرامونی، نشان از آن دارد که دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات در مجموع تاثیرات مثبتی هم بر محله همجوار(محله حصارک) داشته است. براساس مطالعات این تحقیق، تاثیر بر مشارکت اجتماعی در سطح بالا و تاثیر بر پیوستگی اجتماعی در رده بعدی و در نهایت، معماری اجتماعی و پشتیبانی کمترین سطح را داراست که آن را می­توان در عدم وجود یک نگرش جامع و همه جانبه از سوی مسئولان دانشگاه نسبت به رابطه دانشگاه و ساختار فضایی، اجتماعی و فرهنگی محله پیرامونی دانست.

کلمات کلیدی:
پایداری اجتماعی, مشارکت, واحد علوم و تحقیقات, محله حصارک تهران

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1287188/