CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی مهم ترین عوامل محیطی در پراکنش گونه سرخس عقابی ) Aquilinum (L.)Kuhn (Pteridium در پارک ملی گلستان

عنوان مقاله: بررسی مهم ترین عوامل محیطی در پراکنش گونه سرخس عقابی ) Aquilinum (L.)Kuhn (Pteridium در پارک ملی گلستان
شناسه ملی مقاله: JR_ESTJ-17-3_012
منتشر شده در در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

نازنین یداللهی - دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته علوم محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران (مسوول مکاتبات).
نعمت ا... خراسانی - استاد، دانشکده منابع طبیعی،دانشگاه تهران
اسدا... متاجی - دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، گروه جنگل ومرتع، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
وحید اعتماد - استادیار، دانشکده منابع طبیعی، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشگاه تهران
المیرا کاظمی جهندیزی - دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته علوم محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: سرخس ها و خویشاوندان آن مخصوص مناطق مرطوب می باشند و به همین دلیل جنگل های شمال ایران رویشگاه های مناسبی برای آن ها به شمار می­روند.  در ایران مطالعاتی در زمینه عوامل محیطی این گونه صورت نگرفته است. هدف از انجام این پژوهش  بررسی عوامل محیطی در پراکنش سرخس عقابی در ارتفاعات مختلف جنگل­های هیرکانی است این مطالعه در بخش شمال غربی پارک ملی گلستان صورت پذیرفت. روش بررسی: پلات هایی به صورت کاملا تصادفی در ارتفاعات مختلف پارک  انتخاب گردید و در مناطق حضور گونه­ به روش میدانی، به صورت تصادفی نمونه برداری از خاک و گونه های همراه صورت گرفت. پس از ثبت اطلاعات موجود، نسبت به تهیه نمونه­ خاک از مرکز قطعه نمونه،  به عمق ۳۰ سانتی­متری اقدام شد. سپس ارتباط متغیر های محیطی و پوشش گیاهی با استفاده از آنالیز مولفه ­های اصلی(PCA) تعیین گردید. یافته ها: با استفاده از آنالیز دو طرفه گونه­های معرف (TWINSPAN)، پوشش گیاهی منطقه طبقه­بندی و منجر به تفکیک سه گروه اکولوژیک و  در هر گروه چند گونه معرف شناسایی شد.  بحث ونتیجه گیری: نتایج حاصل از آنالیز دو طرفه گونه های معرف، حاصل ماتریس ۶۲ گونه و ۱۸ پلات به مساحت ۱۰۰ متر مربع می­باشد.نتایج حاصل از آنالیز (PCA) نشان داد که گروه­ها بر اساس حاصلخیزی خاک از هم جدا شده­اند و پراکنش گروه­های اکولوژیک در منطقه تحت تاثیر خصوصیات شیمیایی یا به نوعی مرتبط با شرایط حاصل­خیزی رویشگاه است.

کلمات کلیدی:
سرخس عقابی, پارک ملی گلستان, جنگل های هیرکانی, آنالیز مولفه های اصلی, آنالیز دو طرفه گونه های معرف

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1289214/