CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی توان محیط زیستی منطقه حفاظت شده ورجین به منظوراستقرار کاربری گردشگری با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره مکانی(SMCEM)

عنوان مقاله: ارزیابی توان محیط زیستی منطقه حفاظت شده ورجین به منظوراستقرار کاربری گردشگری با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره مکانی(SMCEM)
شناسه ملی مقاله: JR_ESTJ-14-1_008
منتشر شده در در سال 1391
مشخصات نویسندگان مقاله:

سید علی جوزی
سحر رضایان
کاوه آقامیری

خلاصه مقاله:
منطقه حفاظت شده ورجین با مساحت ۲۶۹۰۷ هکتار،  منطقه ای است کوهستانی که در بخش لواسانات و رودبار قصران از توابع شهرستان شمیرانات واقع شده است. این منطقه به دلیل جاذبه های طبیعی و نزدیکی آن به کلان شهر تهران از جمله عرصه هایی است که واجد توان مناسب جهت توسعه کاربری گردشگری است. این مطالعه با هدف تعیین توان محیط زیستی منطقه به منظور استقرار کاربری گردشگری به انجام رسیده است. بدین منظور پس از شناسایی منابع اکولوژیکی عرصه تحت بررسی در مقیاس ۱:۱۰۰۰۰۰، اطلاعات لایه  های نقشه  ای به محیط نرم افزار۹.۲ Arc GIS معرفی شد. با عنایت به این که برای استقرار کاربری توریسم به ارزیابی همزمان چندین معیار یا متغیر نیاز است، در این پژوهش از روش ارزیابی چند معیاره مکانی(SMCEM) استفاده گردید. بدین منظور، نخست به تولید نقشه های معیار و استاندارد سازی آن ها مبادرت شد. این مهم با کمک روش فازی و توابع S شکل به انجام رسید. در مجموع از اطلاعات شانزده لایه به عنوان نقشه های معیار برای سنجش توان کاربری تفرج گسترده و هفده لایه برای ارزیابی مکانی کاربری تفرج متمرکز استفاده شد. کار وزن دهی به معیارها با توجه به نوع کاربری ها، با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) در محیط نرم افزار Expert Choice به انجام رسید. در ادامه رابطه ریاضی توسعه کاربری های تفرج گسترده و متمرکز استخراج شد. با هدف تحلیل تناسب سرزمین برای توسعه کاربری های مورد انتظار از روش ترکیب خطی وزن دار استفاده و نقشه نهایی کاربری های تفرج گسترده و متمرکز از روی هم گذاری اطلاعات نقشه های معیار تولید گردید. نتایج این مطالعه نشان می دهد در حدود ۴۶/۴۶۴۱ هکتار معادل ۲۵/۱۷ % از منطقه حفاظت شده ورجین برای توسعه کاربری تفرج گسترده دارای شرایط مناسب(امتیاز بالاتر از ۲۰۰) و در عین حال حدود ۱۲/۷ % معادل ۷۸/۱۹۱۵ هکتار از این منطقه نیز واجد شرایط ایده آل (امتیاز بیشتر از ۲۰۰) جهت توسعه کاربری تفرج متمرکز است.

کلمات کلیدی:
ارزیابی توان محیط زیستی, تفرج, سامانه اطلاعات جغرافیایی, روش ارزیابی چند معیاره مکانی, منطقه حفاظت شده ورجین, استان تهران

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1291413/