CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مطالعه اثر پیش تیمار بذر با سالسیلیک اسید در شرایط تنش شوری و خشکی بر جوانه زنی و خصوصیات رشدی گیاهچه بادرنجبویه (Melissa officinalis L)

عنوان مقاله: مطالعه اثر پیش تیمار بذر با سالسیلیک اسید در شرایط تنش شوری و خشکی بر جوانه زنی و خصوصیات رشدی گیاهچه بادرنجبویه (Melissa officinalis L)
شناسه ملی مقاله: JR_SEEDR-5-17_002
منتشر شده در در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

مادح احمدی - دانشجوی کارشناسی ارشد، گیاهان دارویی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مراد شعبان - دانشجوی دکتری، علوم و تکنولوژی بذر، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
رضا یاری - دانشجوی دکتری، علوم مرتع، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

خلاصه مقاله:
      این آزمایش به منظور مطالعه اثر پیش تیمار بذر توسط اسید سالسیلیک در شرایط تنش خشکی و شوری بر جوانه زنی و خصوصیات رشدی گیاهچه بادرنجبویه در سال ۱۳۹۳ در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. این مطالعه به صورت دو آزمایش مجزا با پیش تیمار مشترک اسید سالیسیلیک و تیمارهای جداگانه تنش خشکی و شوری انجام شد. هر دو آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش اول شامل اسید سالسیلیک در ۳ سطح (۰، ۰/۱ و ۰/۵ میلی مولار) و خشکی در ۴ سطح (۰، ۰/۱-، ۰/۳- و ۰/۵- مگاپاسکال) بود. تیمارهای آزمایش دوم نیز  شامل اسید سالیسیلیک در ۳ سطح ( ۰، ۰/۱ و ۰/۵میلی مولار) و شوری در ۴ سطح (۰، ۰/۲-، ۰/۴- و ۰/۸- مگاپاسکال) بود. در پایان ۱۲ روز شمارش، صفات جوانه زنی و رشدی گیاهچه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در هر دو آزمایش اثرات فاکتورها بر روی صفات درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و بنیه بذر معنی دار بود. در بین سطوح اسید سالسیلیک، پیش تیمار با غلظت ۰/۱میلی مولار بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه و بنیه بذر را دارا بود. در تیمار عدم خشکی پیش تیمار با سالسیلیک اسید منجر به افزایش معنی دار صفات مورد بررسی در مقایسه با عدم پیش تیمار نشد، و در تیمار تنش خشکی پیش تیمار باعث افزایش معنی دار تمامی صفات مورد بررسی شد. همچنین بین سطوح اسید سالیسیلیک، پیش تیمار با غلظت ۰/۵ میلی مولار بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی را ایجاد نمود. سطح اسید سالیسیلیک با غلظت ۰/۱میلی مولار بیشترین طول ریشه چه و ساقه چه را دارا بود و در تیمار  عدم شوری پیش تیمار با اسید سالیسیلیک منجر به افزایش معنی دار صفات مورد بررسی در مقایسه با عدم پیش تیمار نشد. در مجموع نتایج نشان داد پیش تیمار بذر توسط اسید سالسیلیک در مناطق مستعد تنش خشکی و شوری می تواند باعث  تسریع در جوانه زنی بذور گیاه بادرنجبویه میشود.

کلمات کلیدی:
اسیدسالیسیلیک, بادرنجبویه, (Melissa officinalis L), جوانه زنی, خشکی و شوری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1294370/