CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی زیست شناسی تولیدمثل ماهی حلوا سفیدPampus argenteus (Euphrasen۱۷۸۸) در آب های شمال خلیج فارس و دریای عمان (استان هرمزگان)

عنوان مقاله: بررسی زیست شناسی تولیدمثل ماهی حلوا سفیدPampus argenteus (Euphrasen۱۷۸۸) در آب های شمال خلیج فارس و دریای عمان (استان هرمزگان)
شناسه ملی مقاله: JR_AEJO-13-1_043
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی نکورو - گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
احسان کامرانی - گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
محسن صفائی - گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
هادی رییسی - گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران
محمد مومنی - پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREO)، بندرعباس، ایران

خلاصه مقاله:
این مطالعه با هدف تعیین خصوصیات زیستی و تولید مثل ماهی حلوا سفید، Pampus argenteus (Euphrasen, ۱۷۸۸)، در آب ­های استان هرمزگان (محدوده­ جزیره قشم) صورت پذیرفت. تعداد ۹۵۵ نمونه ماهی صید شده با استفاده از تورهای ترال، گوشگیر و ابزار صید مشتا به مدت ۱۲ ماه (از فرودین تا اسفند سال ۱۳۹۷) مورد توزین و زیست­ سنجی قرار گرفت. هم چنین تعاد ۵۶۵ نموه نیز به منظور انجام مطالعات تولید مثلی به آزمایشگاه انتقال یافت. بیش ترین میانگین طول چنگالی و وزن بدن برای جنس­ های نر و ماده، به ترتیب ۱۸/۰۸ سانتی متر و ۲۶۳/۷۰ گرم در اردیبهشت ماه و و  ۲۲/۷۷ سانتی متر و ۴۸۸/۰۹ گرم در مرداد ماه محاسبه گردید. نتایج حاصل از آزمون کولموگراف اسمیرنف دو نمونه ­ای نشان داد که توزیع فراوانی طولی ماهیان ماده­ بین دو فصل زمستان و  بهار و دارای اختلاف معنی داری نبود، در حالی که برای ماهیان نر توزیع فراوانی طولی در بین تمامی فصول اختلاف معنی ­داری داشت. نسبت جنسی نر به ماده در طول یک سال نمونه برداری (۱/۴۹)، دارای اختلاف معنی ­داری بود (۰/۰۵>p ). با استفاده از روش باتاچاریا، برای جنس نر و ماده ۴ گروه همزاد تشخیص داده شد. طول در اولین بلوغ جنسی (Lm۵۰) برای حلوا سفید نر و ماده، به ترتیب برابر ۱۸/۱۲ سانتی­ متر و ۲۱/۷۲ سانتی ­متر محاسبه شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که فعالیت تولید مثلی این گونه از فروردین ماه تا مرداد ماه در بیش ترین حد است. با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می­ گردد جهت حفاظت از ذخایر این گونه از فعالیت ماهیگیری در این ماه­ ها به صورت شدیدتری جلوگیری شود.

کلمات کلیدی:
حلوا سفید, بیولوژی تولیدمثل, گروه همزاد, بلوغ جنسی, استان هرمزگان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1302455/