CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بکارگیری الگوهای چندسطحی در بررسی عوامل موثر بر تمایل به ماندگاری جوانان در روستاها (مطالعه موردی: روستاهای منتخب استان کرمانشاه).

عنوان مقاله: بکارگیری الگوهای چندسطحی در بررسی عوامل موثر بر تمایل به ماندگاری جوانان در روستاها (مطالعه موردی: روستاهای منتخب استان کرمانشاه).
شناسه ملی مقاله: JR_JTET-54-3_008
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی محمودی - دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
محمود دانشور کاخکی - استاد دانشکده اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
ناصر شاهنوشی - استاد دانشکده اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
حسین محمدی - دانشیار دانشکده اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

خلاصه مقاله:
  مطالعه حاضر با به کارگیری الگوهای چندسطحی ترتیبی، تمایل به ماندگاری جوانان روستایی را در شهرستان های منتخب استان کرمانشاه برای سال ۱۳۹۶، موردبررسی قرار می دهد. سه شهرستان قصرشیرین، پاوه و هرسین و یک روستا از دهستان های هر شهرستان نیز به صورت تصادفی با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی دومرحله ای انتخاب شدهاند. متغیر وابسته، تمایل به ماندگاری افراد تا ۵ سال آینده است. نتایج تحقیق، وجود ناهمسانی ها در بین روستاها و شهرستان های مورد مطالعه را موردتایید قرار داده و متغیر جنسیت بر تمایل به ماندگاری جوانان موثر بوده است. از سویی، دقت الگوهای چندسطحی نسبت به سایر الگوهای قدیمی نشان داد که برخلاف سایر مطالعات؛ متغیر میزان تحصیلات و سن بی معنی شده است. متغیرهای امکانات روستایی، جمعیت و فاصله روستا تا شهر نیز در سطح روستاها و در نهایت متغیر جمعیت شهرستان در سطح سوم، معنی دار شدهاندند. بر اساس نتایج تحقیق؛ با بهبود وضعیت راه های روستایی و افزایش امکانات روستایی، می توان ماندگاری جوانان روستایی در منطقه موردمطالعه را تحت تاثیر قرار داد، لذا می توان با افزایش امکانات اولیه رفاهی و زیرساخت های جاده ای انگیزه جوانان را به مهاجرت کاهش داد. از سویی با افزایش امکانات رفاهی نیز سایر موقعیت های مشاغل خدماتی و غیرکشاورزی مرتبط با زیرمجموعه های متغیر امکانات روستایی ایجاد می شود. بر همین اساس، شکاف های درآمدی بین مناطق روستایی- شهری، کاهش و در نتیجه از تخلیه روستاها جلوگیری به عمل می آید. با توجه به تایید ناهمسانی ها در جامعه موردمطالعه، این نتیجه حاصل شده است که اجرای سیاست گذاری های کلی در راستای کاهش مهاجرت جوانان، همواره با شکست مواجه می شود. بنابراین پیشنهاد می گردد که در سیاست گذاری های مرتبط با کاهش مهاجرت روستاییان، مجموعه هر روستا و هر شهرستان به طور مجزا و نه به صورت استانی مورد مطالعه و برنامه ریزی قرار گیرند. طبقه بندی JEL: C۸۱، D۰۴، O۱۲

کلمات کلیدی:
ماندگاری در روستا, مهاجرت, جوانان روستایی, توسعه روستایی, الگوهای چندسطحی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1308030/