CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی آماری و سینوپتیکی توفان های گردوغبار استان خراسان جنوبی در بازه زمانی (۲۰۱۴-۲۰۰۰)

عنوان مقاله: بررسی آماری و سینوپتیکی توفان های گردوغبار استان خراسان جنوبی در بازه زمانی (۲۰۱۴-۲۰۰۰)
شناسه ملی مقاله: JR_JACU-3-1_002
منتشر شده در در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

طیبه شجاعی - دانشجوی دکتری اقلیم شناسی کشاورزی، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
محمد باعقیده - دکتری اقلیم شناسی، استادیارگروه ژئوموفولوژی و اقلیم شناسی ، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری ،سبزوار.
غلامعباس فلاح قالهری - دکتری اقلیم شناسی، استادیارگروه ژئوموفولوژی و اقلیم شناسی ، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری ،سبزوار.

خلاصه مقاله:
  توفان های گردوغباری یکی از مخاطره آمیزترین بلایای طبیعی است که منشا اقلیمی داشته است. در این پژوهش، بررسی آماری توفان های گردوغباری استان خراسان جنوبی در دوره آماری (۲۰۱۴-۲۰۰۰) نشان داد بهار بیشترین و پاییز کمترین توفان ها، ماه مارس بیشترین و ماه دسامبر کمترین تعداد توفان ها را دارا بوده است؛ همچنین توفان ها بیشتر در روز و در ساعت ۱۲ گرینویچ، ساعاتی پس از گرمایش روزانه رخ داده است. گل غبار هر ایستگاه نیز به صورت جداگانه در ۱۶ جهت و ۶ طبقه سرعت ترسیم شد که این امر نشان می دهد جهت باد در بیشتر توفان های گردوغباری درجهت شمال جنوب است و با جهت ناهمواری های استان مطابقت دارد. در ادامه به منظور تحلیل همدید توفان روز ۱۷ آوریل ۲۰۰۴ که شدیدترین توفان استان رخ داده است، از آمار نقشه های جوی در تراز سطح دریا و سطوح استاندارد ۸۵۰،۷۰۰ و ۵۰۰ هکتوپاسکال استفاده شد. نتایج نشان داد منطقه بررسی شده در قسمت جلوی فرود قرار گرفته و ناپایداری و تمایل به صعود هوای قسمت جلوی فرود به دلیل واگرایی بالایی آن زیاد بوده است؛ همچنین استقرار سلول های کم فشار در مرکز کشور موجب هم گرایی و مکش هوا در سطح زمین شده که این امر گردوخاک را از بیابان های خشک مناطق مجاور به استان انتقال داده است.

کلمات کلیدی:
تحلیل سینوپتیک, توفان, گردوغبار, گل غبار

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1361592/