CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل و تبیین مبانی فرهنگی آموزش عالی (با تاکید بر رویکرد اسلامی به فرهنگ شایسته محوری)

عنوان مقاله: تحلیل و تبیین مبانی فرهنگی آموزش عالی (با تاکید بر رویکرد اسلامی به فرهنگ شایسته محوری)
شناسه ملی مقاله: JR_KSIU-24-84_004
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

جواد پورکریمی - دکترای مدیریت آموزشی، استادیار گروه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران. تهران، ایران
الهه عرب زاده - دکترای مدرسی معارف اسلامی(اخلاق اسلامی)، استادیار گروه معارف اسلامی دانشگاه پیام نور. تهران، ایران.
فاطمه اردو - دانشجوی دکتری مدیریت آموزش عالی، گروه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران. تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
هدف: هدف از نگارش این پژوهش، واکاوی چیستی و چرایی مبانی فرهنگی آموزش عالی از دو منظر عمومی و تخصصی با تاکید بر رویکرد اسلامی بود. روش: مطالعه حاضر با روش تحلیلی- تبیینی بر اساس نظریه کوه یخ شاین و با استناد به آیات و روایات انجام شده است. یافته ها: در تحلیل مبانی فرهنگی آموزش عالی، ابتدا مبانی عمومی آموزش عالی، شامل تولید علم، انتقال آن و کاربرد دانش، پیرامون چهار عامل اعضای هیئت علمی، دانشجو، برنامه درسی و محیط، بر اساس نظریه شاین در لایه مصنوعات بررسی شد. درگام بعدی مطابق با ارزشها و هنجارهای رفتاری، مبانی فرهنگی آموزش عالی به طور تخصصی در شش بعد مطرح شد که هر یک از آنها متناسب با سرشت آموزش عالی خود، شایسته محوری را رقم زده است. سپس روش عقل گرایی توحیدی در عمیق ترین لایه شاین؛ یعنی باورها و مفروضات، بازشناسی شد. نتیجه گیری: فرهنگ صحیح دانشگاهی با محوریت توحید، در گرو اجتهاد مستمر متخصصان و علمای دین اسلام با توجه به مقتضیات زمان، در جهت انطباق علوم دانشگاهی با معارف اسلام است. بدین ترتیب، امتزاج عناصر فرهنگ و مصادیق آن با رویکرد اسلامی به شایسته محوری قابل تبیین است.  

کلمات کلیدی:
مبانی فرهنگی, آموزش عالی, فرهنگ دانشگاهی اسلامی, شایسته محوری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1374921/