CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل میزان آسیب پذیری مسکن شهری در مواقع بروز مخاطرات محیطی (زلزله) با استفاده تکنیک های تلفیقی MCDM+GIS (مطالعه موردی: منطقه ۶ شهر تهران)

عنوان مقاله: تحلیل میزان آسیب پذیری مسکن شهری در مواقع بروز مخاطرات محیطی (زلزله) با استفاده تکنیک های تلفیقی MCDM+GIS (مطالعه موردی: منطقه ۶ شهر تهران)
شناسه ملی مقاله: JR_GERAZ-4-4_001
منتشر شده در در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسین حاتمی نژاد - عضو هیات علمی دانشگاه تهران
شهرام بزرافکن - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
محمد ابراهیمی - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
محمود آروین - دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس

خلاصه مقاله:
امروزه با توجه به افزایش نرخ شهرنشینی به­ویژه در کشورهای درحال توسعه، بروز مخاطرات طبیعی از جمله زلزله در شهرها امری اجتناب­ناپذیر بوده، اما تجربه نشان داده با شناسایی و ارزیابی مناطق آسیب­پذیر و همچنین برنامه­ریزی­های از قبل پیش بینی شده و تدابیر عملیاتی در مقابله با چنین اتفاقاتی می­تواند به طور قابل ملاحظه ای خسارات و تلفات ناشی از آن را به حداقل رساند. با توجه به پیچیدگی مسائل شهری، استفاده از مدل­ها و تکنیک های جدید به ویژه مدل­های تصمیم­گیری چندمعیاره و نیز تلفیق آنها با سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، از ابزارهای کارآمد در جهت شناسایی نقاط حادثه خیز بحران شهری به شمار می­آیند لذا در این پژوهش، از تکنیک تصمیم­گیری چندمعیاره AHP به منظور وزن­دهی و از مدل SAW جهت تلفیق لایه­های موثر در آسیب­پذیری مسکن در منطقه ۶ تهران استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق، پس از طبقه­بندی میزان آسیب­پذیری، ۳۷ درصد کاربری مسکونی در منطقه مورد مطالعه دارای درجه آسیب­پذیری متوسط ارزیابی شده که عمدتا در قسمت مرکزی و شرقی منطقه مورد مطالعه واقع شده اند. ۳۷ درصد نیز از آسیب­پذیری کم و بسیار کم و ۲۶ درصد از آسیب­پذیری بالا و بسیار بالایی برخوردار بودند. استفاده از نقشه پهنه­بندی خطر، جهت کاهش خسارات و تلفات ناشی از مخاطرات طبیعی می­تواند به عنوان نقشه پایه مورد استفاده مدیران و برنامه­ریزان شهری قرار گیرد.

کلمات کلیدی:
آسیب پذیری مسکن شهری, مخاطرات محیطی, AHP, SAW

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1410519/