CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل انتقادی مدخل امام «علی۷» در دائره المعارف قرآن لایدن و بررسی میزان هم آوایی آن با مکتوبات اسلامی و استشراقی

عنوان مقاله: تحلیل انتقادی مدخل امام «علی۷» در دائره المعارف قرآن لایدن و بررسی میزان هم آوایی آن با مکتوبات اسلامی و استشراقی
شناسه ملی مقاله: JR_SAFINE-19-73_004
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی محمدی اشنانی - استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده علوم قرآن
کیوان احسانی - استادیار دانشگاه اراک
زهرا قطبی - دانشجوی دکترای علوم قرآن و حدیث دانشگاه اراک

خلاصه مقاله:
  مدخل امام «علی۷» در دائرهالمعارف قرآن لایدن، توسط «علی سلطان آسانی»؛ مسلمان اهل سنت اهل نایروبی، به نگارش درآمده ­است. این مدخل، ضمن گزارش درست برخی مطالب، همچون؛ برخورداری امام علی۷ از مقام امامت و علم باطنی، حاوی نکات نادرستی، چون نسبت دهی رهبری صوفیه به آن حضرت، نیز از وجود نام و فضایل امام علی، در متن مصحف حضرت علی۷ و انتساب برنتافتن مصحف عثمانی از سوی شیعیان تا قرن چهارم، ­است.    پژوهه حاضر، با روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی و تحلیل رویکرد و مطالب این مدخل پرداخته و بر اساس آموزه های قرآن و روایات، صحت و سقم آن را، باز نمایانده است و میزان هم آوایی آن را با منابع و مکتوبات شیعی، اهل سنت و مستشرقان، آشکار ساخته است. یافته های تحقیق، نشانگر آن است که نویسنده، گرچه در بیان برخی مطالب، جانب واقعیت را پاس داشته، اما در پاره­ای از موارد، دچار چالش هایی همچون عدم جامعیت، اختصارگویی زیان آور، شناساندن امام علی۷ به پیشوایی باطنیه و متصوفان و.... شده است. این مدخل امام علی۷، با مدخل­های دیگر لایدن و مکتوبات مستقل استشراقی، دارای هم­آوایی و ارجاعات فراوان به آنها است؛ ولی بر خلاف انتظار، به هیچ یک از منابع روایی، تفسیری و تاریخی شیعه، ارجاعی ندارد و هم­آوایی خاصی با منابع معتبر اهل­سنت نیز در آن، مشهود نیست.  

کلمات کلیدی:
Encyclopedia of Quran Leiden, Imam Ali (AS), Ali Sultan Asani, Orientalists, Oriental writings, Quran and narrations., دائرهالمعارف قرآن لایدن؛ امام علی۷؛ علی سلطان آسانی؛ مستشرقان؛ مکتوبات استشراقی؛ قرآن و روایات.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1441043/