CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تاثیر قرق بر برخی از خصوصیات خاک، ترسیب کربن و برآورد ارزش اقتصادی کربن ترسیب شده (مطالعه موردی: مراتع خشک شمال گنبدکاووس)

عنوان مقاله: بررسی تاثیر قرق بر برخی از خصوصیات خاک، ترسیب کربن و برآورد ارزش اقتصادی کربن ترسیب شده (مطالعه موردی: مراتع خشک شمال گنبدکاووس)
شناسه ملی مقاله: JR_DRNL-2-3_001
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

حمیدرضا عسگری - Desert Management, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
محمد ساورعلیا - Master of Desert Management, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
حسن یگانه - Faculty of Rangeland and Watershed Management, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
فرهاد هنردوست - Gorgan Natural Resources Department
مریم ممبنی - Desertification, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

خلاصه مقاله:
اکوسیستم­های مرتعی سطح وسیعی از اراضی جهان را تشکیل می­ دهند و از لحاظ اقتصادی و زیست­ محیطی دارای اهمیت ویژه ای هستند، بنابراین با توجه به گسترش کاربرد قرق به منظور اصلاح مراتع و ترسیب کربن، بررسی اثرات آن بر خصوصیات خاک و محاسبه ارزش اقتصادی کربن ترسیب­ یافته اهمیت دارد. این مطالعه با بررسی اثر قرق بر برخی از خصوصیات خاک و ترسیب کربن در مراتع خشک دوزالوم استان گلستان انجام گردید. در این تحقیق نمونه­ برداری خاک با استفاده از روش سیستماتیک-تصادفی و استقرار سه ترانسکت به طول ۱۰۰ متر که در امتداد هر ترانسکت ۱۰ نقطه مشخص گردیده است، صورت گرفت. در هر نقطه اقدام به اخذ نمونه خاک گردید. در مجموع ۳۰ نمونه خاک سطحی (از عمق ۱۵-۰ سانتی­متری) در هر منطقه اخذ شده است. سپس در آزمایشگاه، ویژگی های خاک، وزن مخصوص ظاهری، تخلخل خاک، رطوبت خاک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آهک، نیتروژن، نسبت جذب سدیم و کربن خاک اندازه گیری شدند. برای مقایسه منطقه شاهد و قرق در مورد داده ­های همگن از آزمون t مستقل و برای متغیر کربن از آزمون غیر پارامتری من ویتنی استفاده شد. داده ­های حاصل از نتایج آزمایش ها با استفاده از نرم­ افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. برای ارزش گذاری کارکرد ترسیب کربن از سیاست مالیات بر کربن و مخارج انتشار کربن به عنوان ارزش سایه ای کربن استفاده شد. بررسی نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل تغییرات پارامتر­های خاک در دو سایت نشان می­دهد که قرق مرتع به مدت ۱۵ سال در مناطق مورد مطالعه تاثیر کمی بر خصوصیات خاک گذاشته و از نظر آماری فقط نسبت جذب سدیم معنی­ دار بوده است. همچنین نتایج نشان داد که عملیات قرق مرتع در مقایسه با منطقه شاهد، تاثیر معنی­ داری بر کمیت کربن ترسیب شده نداشته است و عرصه قرق شده از نظر کارکرد ترسیب کربن از ارزش اقتصادی برابر ۲۵۵۹۰۹/۵ تومان برخوردار است.

کلمات کلیدی:
Carbon sequestration, Carbon value, Dozalum region, Exclosure, Golestan Province, Physical and chemical properties of soil, Rangeland, ارزش کربن, استان گلستان, ترسیب کربن, خصوصیات فیزیک و شیمیایی خاک, قرق, مرتع, منطقه دوزالوم

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1446598/