CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل معماری ایرانی-اسلامی دوره معاصر مبتنی بر دیدگاه استادکاران معماری سنتی به منظور ارائه یک مدل کیفی(نمونه موردی حرم حضرت معصومه)

عنوان مقاله: تحلیل معماری ایرانی-اسلامی دوره معاصر مبتنی بر دیدگاه استادکاران معماری سنتی به منظور ارائه یک مدل کیفی(نمونه موردی حرم حضرت معصومه)
شناسه ملی مقاله: JR_ISLART-19-45_020
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

ملیحه سلیمانی صدر - گروه معماری، دانشکده فنی مهندسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
مرجان خانمحندی - گروه معماری، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
وحید قبادیان - گروه معماری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
فرهاد شفیع پور مطلق - گروه مدیریت آموزش،واحد محلات، دانشگاه آزاد اسلامی ، محلات، ایران

خلاصه مقاله:
 معماری ایرانی- اسلامی از آغاز تا کنون سیر تکوینی متفاوتی را پشت سر گذاشته است و در دوره معاصر مختصات جدیدی در آن راه یافته است لذا بررسی این شاخصه­ها، نقش مهمی در بازشناسی الگوی ایرانی- اسلامی معماری در دوره معاصر دارد. روش پژوهش حاضر، کیفی-پدیدارشناسی بوده است. محیط پژوهش شامل کلیه استادکاران معماری سنتی و نیز کلیه مقالات و مستندات علمی چاپ شده در مجلات معتبر علمی در رابطه با معماری اسلامی است. شیوه نمونه­گیری هدفمند تا حد اشباع  بوده و بدین ترتیب تعداد ۱۸ نفر از استادکاران معماری سنتی برای تحقیق انتخاب شدند. برای تکمیل کدهای مورد لزوم از تعداد ۴۱ مقاله در رابطه با معماری اسلامی از پایگاه­های معتبر داخلی و خارجی استفاده شد. ابزار جمع­آوری اطلاعات برای روش کیفی، مصاحبه عمیق بوده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش هفت مرحله کلایزی استفاده شد. به­طور کلی نتایج تحقیق نشان داد، نظرات استاد کاران معماری سنتی  در رابطه با کیفیت معماری اسلامی با تکیه بر حرم حضرت معصومه(س) شامل ۹ مضامین فرگیر (ادراک وحدت، ادراک ارزش بودن، ادراک ملکوتی شدن، ادراک حس تعلق به مکان، ادراک جاودانگی، ادراک معنا، ادراک عالم وجود، ادراک هدفمند بودن عالم هستی، ادراک حیات معقول)، ۲۹ مضمون سازمان­دهنده و ۲۵۲ مضمون پایه بوده است.اهداف پژوهش:تحلیل معماری ایرانی-اسلامی دوره معاصر از نگاه استادکاران معماری سنتی با تکیه بر حرم حضرت معصومه«س».تحلیل معماری ایرانی-اسلامی به منظور ارائه یک مدل کیفی.سوالات پژوهش:ابعاد و مولفه های الگوی غنی سازی معماری ایرانی-اسلامی حرم حضرت معصومه(س) کدامند؟الگوی تفسیری-نمادین مستخرجه از دیدگاه استادکاران معماری سنتی و مقالات و مستندات علمی برای بهبود کیفیت معماری اسلامی با تکیه بر حرم حضرت معصومه(س) چگونه است؟

کلمات کلیدی:
معماری ایرانی- اسلامی, حرم حضرت معصومه(س), استادکاران معماری سنتی, اندیشمندان معماری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1533106/