CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر تغییراقلیم بر دما و بارش با در نظر گرفتن عدم قطعیت مدل ها و سناریوهای اقلیمی (مطالعه ی موردی: حوضه ی شهرچای ارومیه)

عنوان مقاله: تاثیر تغییراقلیم بر دما و بارش با در نظر گرفتن عدم قطعیت مدل ها و سناریوهای اقلیمی (مطالعه ی موردی: حوضه ی شهرچای ارومیه)
شناسه ملی مقاله: JR_HYD-3-7_006
منتشر شده در در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

سعید جهانبخش اصل - استاد گروه آب و هواشناسی دانشگاه تبریز
علی محمد خورشید دوست - استاد آب و هواشناسی دانشگاه تبریز
محمدحسین عالی نژاد - دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آب وهواشناسی دانشگاه تبریز
فرناز پوراصغر - رئیس کارگروه تحقیقات هواشناسی کاربردی استان آذربایجان شرقی

خلاصه مقاله:
دو پارامتر مهم در هیدرولوژی و منابع آب، دما و بارش هستند. تاثیر تغییر اقلیم بر روی این دو پارامتر موضوع بسیاری از مطالعات بوده است که مدل­های گردش عمومی جو یکی از بهترین روش­ها برای برآورد این تاثیرات به شمار می­روند. در مطالعات تغییر اقلیم لحاظ نکردن عدم قطعیت­های موجود در مراحل مختلف ارزیابی اثرات تغییراقلیم سبب کاهش قطعیت و اطمینان به خروجی­های نهایی سیستم خواهد شد. در این مطالعه به منظور بررسی و تحلیل اثرات تغییر اقلیم بر روی دما و بارش حوضه­ی شهرچای ارومیه و همچنین لحاظ کردن عدم قطعیت مربوط به مدل­های گردش عمومی جو و سناریوهای موجود ابتدا خروجی شش مدل گردش عمومی جو تحت سه سناریوی A۲, A۱B و B۱ با مدل آماری LARS-WG ریزمقیاس شدند، سپس برای بررسی عدم قطعیت مدل­ها و سناریوها، از طریق مقایسه­ی خروجی مدل­ها در دوره­ی آتی با دوره­ی پایه به ­­صورت ماهانه توسط شاخص­های آماری ضریب تعیین (R۲) و خطای جذر میانگین مربعات (RMSE)، بهترین مدل و سناریو برای تولید داده­های دما و بارش دوره ۲۰۳۰-۲۰۱۱ انتخاب شد. در نتیجه برای تولید بارش از مدل HADCM۳، تحت سناریوی A۱B و برای تولید دما نیز از مدل MPEH۵­، تحت سناریوی A۲ استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بارش دوره­ی آتی ۹ میلی­مترکاهش خواهد یافت و این در حالی است که دمای حداقل ۰۵/۱ و دمای حداکثر ۸۷/۰ درجه­ی سانتی­گراد افزایش خواهد یافت. نکته­ی قابل توجه بر هم خوردن توزیع زمانی بارش و افزایش دما است که احتمالا تبعات منفی آن بیش از کاهش بارش خواهد بود.

کلمات کلیدی:
تغییراقلیم, سناریوهای اقلیمی, عدم قطعیت, Lars-WG, شهرچای

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1592321/