CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تعیین رویشگاه بالقوه گونه مرتعی اسکنبیل(Calligonum Comosum) با استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی و تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: منطقه حلاف در استان خوزستان شهرستان اهواز)

عنوان مقاله: تعیین رویشگاه بالقوه گونه مرتعی اسکنبیل(Calligonum Comosum) با استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی و تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: منطقه حلاف در استان خوزستان شهرستان اهواز)
شناسه ملی مقاله: JR_IJRDR-24-2_018
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

عبدالرضا دانایی - دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء(ص)، بهبهان، ایران
دامون رزمجویی - استادیار، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء(ص)، خوزستان، بهبهان، ایران
شهرام یوسفی - استادیار، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء(ص)، خوزستان، بهبهان، ایران
سمیه ذوالفقاری - کارشناس ارشد اداره امور مراتع ، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خوزستان، اهواز، ایران

خلاصه مقاله:
این پژوهش به منظور مکان یابی رویشگاه بالفعل گونه اسکنبیل (CalligonumComosum) با استفاده ازGIS  وتحلیل سلسله مراتبی در سال ۱۳۹۴ در منطقه حلاف(استان خوزستان) انجام شد.. بدین منظور ابتدا رویشگاه گونه مورد نظردر منطقه تعیین و موقعیت های فعلی استقرار آن به عنوان محیط زیست واقعی آن مشخص شد. براین اساس نیاز اکولوژیکی این گیاه در این نقاط مشخص و به کمک GPSاین نقاط ثبت شدند. همچنین به منظور تعیین نیازهای خاکی گونه مورد نظر در هریک از محل ها اقدام به نمونه برداری (۳۰نمونه) خاک از عمق ۰ تا ۵۰ سانتی متر شد ، بافت خاک، اسیدیته خاک (PH ) وهدایت الکتریکی(EC) نمونه ها اندازه گیری شد. در مرحله بعد لایه های اقلیم ، فیزیوگرافی و نقشه های خصوصیات خاک در محیط GIS به کمک داده های رقومی تهیه واستانداردسازی شد. سپس در محیط ArcGIS۱۰ با استفاده از این توابع، تمام لایه ها با روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) ، فازی سازی و وزن دهی شدند. در نهایت با تلفیق لایه های اطلاعاتی در محیط ArcGIS۱۰ و در قالب مدل وزن دهی سلسله مراتبی(AHP) لایه رویشگاه بالقوه برای گونه مورد نظر بدست آمد و بر روی نقشه منطقه ارائه شد. نقشه حاصل بر اساس پتانسیل رویشگاهی به ۵ طبقه با شایستگی بسیار بالا(۳۸%  با مساحت ۳۷۷۵ هکتار). شایستگی بالا(۴۱% با مساحت ۴۱۴۹ هکتار)، شایستگی متوسط(۸.۶%با مساحت ۷۹۸ هکتار)، شایستگی ضعیف(۱۱% با مساحت ۱۱۰۴ هکتار) و شایستگی بسیار ضعیف ( ۱.۴% با مساحت ۱۴۸ هکتار ) طبقه بندی گردید.

کلمات کلیدی:
مکان یابی, رویشگاه بالقوه, تحلیل سلسله مراتبی(AHP ), داده های رقومی, GIS

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1631329/