CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر تنش سرب بر رشد و محتوای عناصر معدنی گیاه خارمریم (Silybum marianum (L.) Gaertn) و افسنطین (Artemisia absinthium L.)

عنوان مقاله: تاثیر تنش سرب بر رشد و محتوای عناصر معدنی گیاه خارمریم (Silybum marianum (L.) Gaertn) و افسنطین (Artemisia absinthium L.)
شناسه ملی مقاله: JR_IJSWR-52-11_004
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

ناطق لشکری صنمی - گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
جمشید قربانی - گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
سید محمد حجتی - دانشیار گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، صندوق پستی ۵۷۸
قربان وهاب زاده - گروه آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
بابک متشرع زاده - گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران

خلاصه مقاله:
شناخت پاسخ­های مورفوآناتومیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهان در معرض فلزهای سنگین، از اهمیت بالایی برای احیای پوشش گیاهی مناطق معدنی برخوردار است. در این پژوهش اثر سرب بر رشد و مقادیر عناصر غذایی در گیاه خارمریم و افسنطین بررسی شد. آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه­ای و با اعمال محلول نیترات سرب در غلظت­های صفر (شاهد)، ۳۰۰ و ۶۰۰ میلی­گرم در لیتر انجام شد. پس از رسیدن به رشد مطلوب، گیاهان برداشت شده و ویژگی­های رویشی و مقدار کلسیم، منیزیم، پتاسیم، فسفر، آهن، روی، منگنز، سرب و مس در اندام هوایی و ریشه اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت سرب، رشد اندام هوایی و زیرزمینی افسنطین تحت تاثیر قرار نگرفت اما زیتوده ریشه و حجم ریشه خارمریم به طور معنی­داری در غلظت بالای سرب کاهش یافت. با افزایش غلظت سرب، انباشت سرب در ریشه هر دو گیاه و در اندام هوایی خارمریم افزایش معنی­داری نشان داد. بیشترین سرب جذب شده در اندام هوایی و ریشه به­ترتیب با ۷۳/۱۴ و ۱۶/۵۷ میلی­گرم در کیلوگرم برای خارمریم بود. فاکتور انتقال سرب در هر دو گیاه کمتر از یک به­دست آمد. غلظت آهن در اندام هوایی خارمریم به طور معنی­داری در تیمار سرب افزایش یافت. غلظت منگنز در اندام هوایی خارمریم در تنش سرب بیشتر از افسنطین بود. با توجه به حضور طبیعی این گیاهان در باطله­های زغال سنگ و توانایی رشد و انباشت سرب در غلظت­های سمی این فلز، می­توان از آنها برای اصلاح مناطق مشابه یا با آلودگی سرب استفاده کرد.

کلمات کلیدی:
احیاء معادن, باطله زغال سنگ, فلزهای سنگین, گیاه پالایی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1658657/