CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

زمین شیمی، جایگاه زمین ساختی و خاستگاه ماگمایی توده نفوذی کانه دار در مجموعه مس پورفیری صاحب دیوان، شمال غرب ایران

عنوان مقاله: زمین شیمی، جایگاه زمین ساختی و خاستگاه ماگمایی توده نفوذی کانه دار در مجموعه مس پورفیری صاحب دیوان، شمال غرب ایران
شناسه ملی مقاله: JR_IJCM-27-4_003
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

هادی خلیل زاده - Urmia University
صمد علیپور - Urmia University
علی عابدینی - Urmia University

خلاصه مقاله:
مجموعه مس پورفیری صاحب­دیوان در پهنه ماگمایی البرز-آذربایجان در شمال­غرب ایران واقع است. بر پایه بررسی­های صحرایی، سنگ­نگاری و زمین­شیمیایی، ترکیب اصلی توده نفوذی کانه­دار در این مجموعه شامل گرانودیوریت، دیوریت و مونزونیت است. این سنگ­ها پرآلومین و وابسته به سری­های ماگمایی کلسیمی قلیایی پتاسیم بالا و شوشونیتی هستند و در گستره گرانیت­های نوع I جای می­گیرند. در نمودارهای هارکر، SiO۲ دارای همبستگی منفی با Al۲O۳، CaO، K۲O، MgO، P۲O۵، TiO۲، FeOt،­ ­­Co و V و همبستگی مثبت با Cr ، ­La، Zr و Nb است. غنی­شدگی از عناصر سنگ دوست درشت یون (مانند Cs، Th و U)، تهی­شدگی از عناصر با قدرت میدان بالا (مانند Nb، Ta و Ti) و غنی­شدگی از عناصر خاکی نادر سبک نسبت به عناصر خاکی نادر سنگین همراه با بی­هنجاری­ جزئی منفی Eu از دیگر ویژگی­های زمین­شیمیایی سنگ­های گرانیتوئیدی صاحب­دیوان است. نمودارهای تفکیک محیط زمین­ساختی نشاندهنده شکل­گیری این سنگ­ها در محیط قوسی آتشفشانی پسابرخوردی در یک کرانه فعال قاره­ای است. بر پایه داده­های زمین­شیمیایی، ماگمای مولد سنگ­های مورد بررسی بوسیله ذوب­بخشی پوسته قاره­ای زیرین در اثر نفوذ مذاب­های بازالتی­ مشتق شده از گوشته و در تعادل با پسمانده­ای شامل پیروکسن و آمفیبول تشکیل شده است.

کلمات کلیدی:
SahebDivan, porphyry copper system, granodiorite rocks, geochemistry, tectonic setting, origin of magma., صاحب دیوان؛ مجموعه مس پورفیری؛ سنگ های گرانودیوریتی؛ زمین شیمی؛ جایگاه زمین ساختی؛ خاستگاه ماگما.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1714625/