CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

سنگ نگاری، کانی شیمی و ژئوشیمی اتولیت ها و زینولیت های هورنبلندیتی گدازه های قلیایی شمال غرب مرند (شمال غرب ایران)

عنوان مقاله: سنگ نگاری، کانی شیمی و ژئوشیمی اتولیت ها و زینولیت های هورنبلندیتی گدازه های قلیایی شمال غرب مرند (شمال غرب ایران)
شناسه ملی مقاله: JR_IJCM-25-4_001
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی اکبر خضرلو - University of Tabriz
نصیر عامل - University of Tabriz
محسن موید - University of Tabriz
احمد جهانگیری - University of Tabriz
میشل گری گوایر - Toulouse University

خلاصه مقاله:
سنگ­های آتشفشانی قلیایی شمال­غرب مرند با سن پلیو-کواترنر در شمالی­ترین بخش منطقه آتشفشانی ارومیه-دختر قرار دارند. آنها غنی شدگی مشخصی در LILE و LREE و تهی­شدگی در HFSE (همانند Ta و Nb) نشان می­دهند و همچنین دارای نسبت­های بالای Ba/Ta و Ba/Nb هستند که از ویژگی­های مناطق فرورانش است. بیشتر اتولیت­ها و زینولیت­های هورنبلندیتی دیده شده در این مجموعه در بخش فوران­های تراکی آندزیتی و تراکی آندزیت بازالتی قرار دارند. این اتولیت­ها و زینولیت­ها بافت انباشتی نشان می­دهند و از لحاظ مقدار کانی پلاژیوکلاز به دو گروه تقسیم می­شوند. در گروه نخست مقدار پلاژیوکلاز کمتر از ۱۰ درصد است و آمفیبول و بیوتیت کانی­های اصلی هستند. با در نظر گرفتن مقادیر عناصر سازگار نیکل و کروم، شکل روند REE و ترکیب عناصر اصلی کانی­ها، احتمال داده می­شود که ترکیب ماگمای تشکیل دهنده گروه ۱ (اتولیت­های هورنبلندیتی) با سنگ­های آتشفشانی میزبان یکسان باشند. در گروه ۲ مقدار پلاژیوکلاز بیشتر از ۲۰ درصد است و آمفیبول، پلاژیوکلاز و بیوتیت کانی­های اصلی هستند. با در نظر گرفتن ترکیب عناصر اصلی کانی­ها، مقدار و شکل روند REE و مقادیر عناصر ناسازگار، احتمال داده می­شود، خاستگاه ماگمای گروه ۲ (زینولیت­­­های هورنبلندیتی) گوشته دگرنهاده، با غنی شدگی کمتر نسبت به گروه ۱ باشد.

کلمات کلیدی:
Trachy andesite, autholith, xenolith, hornblendite, north west of Maran., تراکی آندزیت؛ اتولیت؛ زینولیت؛ هورنبلندیت؛ شمال غرب مرند.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1714781/