CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل پدیدارشناختی تجربه ترک خدمت کارکنان در سازمان دولتی

عنوان مقاله: تحلیل پدیدارشناختی تجربه ترک خدمت کارکنان در سازمان دولتی
شناسه ملی مقاله: JR_JMDP-34-3_005
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

بهنام میری - M.A. in Public Management, Faculty of Management and Accounting, Allameh- Tababatabaee University, Tehran, Iran.
وجه اله قربانی زاده - Associate Professor, Department of Public Management, Faculty of Management and Accounting, Allameh-Tababatabaee University, Tehran, Iran.
میرعلی سیدنقوی - Professor, Department of Public Management, Faculty of Management and Accounting, Allameh-Tababatabaee University, Tehran, Iran.

خلاصه مقاله:
هدف: هدف این پژوهش، واکاوی تجربه کارکنان ترک خدمت کرده یک سازمان دولتی در شهر تهران است. طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد: نمونه آماری ۱۰ نفر از کارکنان این سازمان است که در بازه سال های ۱۳۹۹-۱۳۹۵ به صورت داوطلبانه ترک خدمت کرده بوده اند. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته، و برای تجزیه وتحلیل داده ها از رویکرد پدیدارشناسی تجربی استفاده شده است. یافته ها: پژوهشگران از طریق شناخت ادراک و نگرش کارکنان از پدیده ترک خدمت به این موارد پی بردند که افرادی که از سازمان ترک خدمت کرده بوده اند، از وظایف شغلی خود رضایت کافی نداشته و ترک خدمت آن ها از سازمان به یکباره نبوده است، بلکه به صورت برنامه ریزی شده انجام گرفته است. دوم اینکه، قوانین و مقررات بخش دولتی تا حدودی مانع استفاده از توانایی ها و تخصص آنان بوده است. سوم اینکه، ارتقای افراد به سمت های بالاتر بر مبنای ارزیابی عملکرد، شایستگی، و تجربه افراد نبوده، بلکه بستگی به روابط غیررسمی و دوستانه با افراد مهم سازمان داشته است. همچنین، یافته های پژوهش نشان می دهد که ادراک کارکنان از ترک خدمت سازمان چندان هم منفی نبوده، بلکه در نظر آن ها این تجربه یکی از پدیده های مثبت در زندگی کاری آن ها بوده است. این تصمیم پیامدهای مثبتی مانند تعادل بین کار و زندگی، پیشرفت کاری، استفاده بهتر از توانایی ها و تخصص، یافتن شغلی با حقوق بیشتر، و آزادی از محدودیت های شغلی را به دنبال داشته است. ارزش/ اصالت: این پژوهش سعی دارد با بکارگیری تجربیات کارکنان ترک خدمت کرده، شناسایی عوامل مهم خروج ارادی کارکنان، و بازخورد نتایج به کارکنان باقی مانده و مدیران سازمان های دولتی، باعث افزایش تعهد آن ها نسبت به سازمان و همچنین کاهش تمایل آن ها نسبت به ترک خدمت از سازمان شود. پیشنهادهای اجرایی: با توجه به این که کارکنان به یکباره سازمان را ترک نکرده بودند و ترک خدمت آن ها به صورت برنامه ریزی شده بود، لازم است به صورت دوره ای عواملی که از دیدگاه کارکنان باعث کاهش انگیزه خدمت در سازمان می شود مورد بررسی قرار گیرد و برای اصلاح آن اقدام شود تا کارکنان در پی کاهش انگیزه خدمت، ذهنیت خروج را در خود پرورش ندهند.

کلمات کلیدی:
Public Organization, Employee Retention, Employee Turnover, Voluntary Turnover, Phenomenology, سازمان دولتی, نگهداشت کارکنان, ترک خدمت کارکنان, ترک خدمت داوطلبانه, پدیدارشناسی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1715013/