CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

پایش روند پدیده فرونشست با استفاده از روش تداخل سنجی تفاضلی راداری (مطالعه موردی: دشت خانمیرزا، استان چهارمحال و بختیاری)

عنوان مقاله: پایش روند پدیده فرونشست با استفاده از روش تداخل سنجی تفاضلی راداری (مطالعه موردی: دشت خانمیرزا، استان چهارمحال و بختیاری)
شناسه ملی مقاله: JR_JOPG-16-1_003
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

صادق کریمی - دانشیار اقلیم شناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
محسن پورخسروانی - دانشیار ژئومورفولوژی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
آیدا رمضانی - کارشناس ارشد مخاطرات محیطی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

خلاصه مقاله:
فرونشت سطح زمین از جمله مخاطرات محیطی است که در اثر عوامل مختلف ایجاد شده، و به خصوص در سال های اخیر خسارت های زیادی را به جوامع انسانی وارد نموده است. آبخوان دشت خانمیرزا نیز در سال های اخیر به صورت چشمگیر با این پدیده روبرو شده است. ایجاد درز و شکاف های وسیع در سطح دشت و خروج گاز از آنها ، مسئله بررسی فرونشست را حائز اهمیت می نماید. به همین علت پژوهش حاضر سعی دارد ضمن پایش و سنجش میزان فرونشست زمین در دشت خانمیرزا، ارتباط آن را با برداشت مازاد از منابع آب زیرزمینی ارزیابی و تحلیل نماید. بدین منظور جهت بررسی تغییرات سطح آب زیرزمینی در طی ۱۰ سال و در دوبازه ی زمانی متفاوت از مدل زمین آمار IDW ، و برای برآورد میزان فرونشست سطح زمین از روش تداخل سنجی تفاضلی راداری و از تصاویر راداری Sentinel-۱A در طی ۵ سال و در سه بازه ی زمانی متفاوت استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از آنست که میزان جابجایی سطح زمین در بازه های زمانی مختلف، متفاوت بوده و از یک روند ثابت برخوردار نمی باشد، درحالیکه روند افت سطح آب های زیرزمینی در تمام بازه زمانی روند افزایشی داشته است. بر همین اساس طبق نتایج تحقیق ارتباط معناداری بین برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی با مناطق دارای فرونشست در دشت خانمیرزا وجود ندارد.

کلمات کلیدی:
آب زیرزمینی, بالاآمدگی, تداخل سنجی راداری, فرونشست زمین, دشت خانمیرزا

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1716294/