CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی پویایی فضای سبز شهری با استفاده از تکنیک سنجش از راه دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی (مطالعه موردی: شهر اردبیل)

عنوان مقاله: ارزیابی پویایی فضای سبز شهری با استفاده از تکنیک سنجش از راه دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی (مطالعه موردی: شهر اردبیل)
شناسه ملی مقاله: JR_ESTJ-23-3_017
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

عطا غفاری گیلانده - استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
صغری پورنصرت - دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. (نویسنده مسوول)
علی عزیزی - استادیار موسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور.
بهرام ایمانی - دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل- ایران.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: شهرنشینی سریع و ساخت وسازهای بی رویه سرآغاز بسیاری از مشکلات زیست محیطی در زمین و به ویژه در محدوده شهرها قلمداد می شود. امروزه نقش عملکردی و ساختاری فضاهای سبز در بهبود اکوسیستم های شهری مورد تاکید فراوان قرار گرفته است. از این رو با توجه به نقش فضاهای سبز به عنوان یکی از مهم ترین کلاس های کاربری اراضی در اکوسیستم شهری، مطالعه تغییرات آن گامی مهم در امر بهبود اکوسیستم های انسان غالب است. لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی پویایی فضای سبز شهری با استفاده از تکنیک سنجش از راه دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در شهر اردبیل انجام گرفته است.روش بررسی: در این پژوهش با استفاده از روش ترکیبی سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی به بررسی تغییرات زمانی- مکانی فضای سبز شهری باهدف ارزیابی شدت و الگوی تغییرات در شهر اردبیل پرداخته شده است. در راستای دست یابی به هدف یاد شده از تصاویر سنجنده های TM-۱۹۸۷، ETM+-۲۰۰۰ و OLI- ۲۰۱۴ مربوط به ماهواره Landsat استفاده گردید.یافته ها: یافته ها بیانگر این واقعیت است که فضاهای سبز در شهر اردبیل طی دوره های موردبررسی به شدت روند کاهشی داشته به طوری که در ۲۷ سال اخیر حدود ۱۵۰۷ هکتار از فضاهای سبز منطقه به زیرساخت و ساز رفته اند و تنها حدود ۸ درصد از شهر را فضای سبز در برگرفته است.نتیجه گیری: نتایج حاکی از تغییرات شدید در فضای سبز شهر اردبیل می باشد. از این رو به منظور جلوگیری از تخریب و از بین رفتن بیشتر فضای سبز شهری در کنار بهبود آن در این شهر  بایستی سیاست های موجود مورد بازبینی قرار گرفته و در راستای احیای فضاهای سبز قرار گیرد.

کلمات کلیدی:
فضای سبز, سیستم اطلاعات جغرافیایی, سنجش ازدور, تصاویر ماهواره ای, شهر اردبیل

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1719909/