CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر آموزش سلامت یائسگی به همسران بر حمایت اجتماعی درک شده زنان در دوره گذر به یائسگی

عنوان مقاله: تاثیر آموزش سلامت یائسگی به همسران بر حمایت اجتماعی درک شده زنان در دوره گذر به یائسگی
شناسه ملی مقاله: JR_IJOGI-17-134_002
منتشر شده در در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد علی مروتی شریف آباد - دانشیار گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.
نوشین یوشنی - دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش بهداشت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.
نرجس بحری - دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران.
علی دلشاد نوقابی - مربی گروه پرستاری بهداشت جامعه و روان، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران.
مسعود میرزایی - دانشیار گروه آمار و اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات پیشگیری و اپیدمیولوژی بیماری های غیر واگیر، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.

خلاصه مقاله:
مقدمه: یائسگی، پدیده ای است که تمام زنان آن را تجربه خواهند کرد. حمایت اجتماعی زنان، نقش محافظتی برای سلامت روانی داشته و فرد را قادر می سازد با مشکلات کنار بیاید و تاثیر بسزایی در کاهش استرس و افسردگی دارد. از آنجایی که همسر، مهمترین فردی است که می تواند منبع این حمایت باشد، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش درباره سلامت دوره یائسگی به همسران زنان ۵۵-۴۵ ساله بر حمایت اجتماعی درک شده زنان انجام شد. روش کار: این مطالعه نیمه تجربی در سال ۱۳۹۳ بر روی ۱۰۰ زن ۵۵-۴۵ ساله و همسران آنها در شهر یزد انجام شد. افراد به طور تصادفی در دو گروه مداخله (۵۰ زوج) و کنترل (۵۰ زوج) قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه مشخصات فردی زنان و مردان، پرسشنامه سنجش میزان آگاهی و عملکرد مردان نسبت به یائسگی و پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده مقیاس خانواده پروسیدانو و هلر بود که قبل و ۲ ماه پس از مداخله در دو گروه تکمیل شد. در گروه مداخله یک برنامه آموزشی در قالب ۳ جلسه ۶۰ دقیقه ای با استفاده از روش سخنرانی انجام شد، اما گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۰) و آزمون های تی زوجی، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، کای اسکوئر و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: در گروه مداخله میزان آگاهی و عملکرد مردان در مورد سلامت یائسگی و نمره حمایت اجتماعی ادراک شده زنان ۲ ماه پس از برنامه آموزشی افزایش یافت که این افزایش از نظر آماری معنی دار بود (۰۰۱/۰>p). اما در گروه کنترل اختلاف آماری معنی داری در این زمینه ها مشاهده نشد (۱۲۹/۰=p، ۳۹۴/۰=p، ۸۴۱/۰=p). نتیجه گیری: آموزش سلامت یائسگی به همسران، می تواند باعث افزایش حمایت اجتماعی درک شده زنان در گذر از یائسگی شود. پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی مدون در زمینه یائسگی و حمایت از زنان یائسه برای همسران آنها طرح ریزی و اجرا شود.

کلمات کلیدی:
برنامه آموزشی, حمایت اجتماعی درک شده, دوره گذر به یائسگی, یائسگی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1728292/