CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تاثیر مولفه های آسایش حرارتی محیط بر عملکرد شناختی دانشجویان مبتنی بر تحلیل عامل خستگی (نمونه پژوهی دانشجویان معماری دانشگاه های شهر ایلام)

عنوان مقاله: بررسی تاثیر مولفه های آسایش حرارتی محیط بر عملکرد شناختی دانشجویان مبتنی بر تحلیل عامل خستگی (نمونه پژوهی دانشجویان معماری دانشگاه های شهر ایلام)
شناسه ملی مقاله: JR_IEHFS-10-4_007
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

حامد احمدی - PhD student in Architecture, Islamic Azad University, Tehran West Branch
مجتبی نوراللهی - Department of architecture, college of art and architecture, Ilam, islamic azad university, Ilam, iran
محمدرضا سلیمانی - Department of architecture, college of art and architecture, west tehran branch, islamic azad university, tehran, iran
احسان بی طرف - Department of architecture, college of art and architecture, west tehran branch, islamic azad university, tehran, iran.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: محیط­ هایی که ساخته دست انسان ­ها هستند می ­توانند اثرات منفی و مثبتی بر کره زمین بگذراند. یکی از مصنوع­ های دو جنبه ­ای، ساخت و ساز بناهایی برای زندگی مردم است. ساختمان سازی­ هایی که به صورت بی­ قاعده و به سرعت در حال ساخت هستند و به مصرف بی­ رویه منابع فسیلی و اتلاف انرژی منجر می­ شوند. بنابراین یکی از مهمترین مواردی که در طراحی یک ساختمان مهم است، تامین آسایش حرارتی آن می باشد؛ آسایشی که تاثیر مستقیم بر عملکرد شناختی انسان­ ها دارد. عملکرد شناختی به ظرفیت ­های ذهنی یک فرد از جمله استدلال، یادگیری، یادآوری و.... اشاره دارد. در این پژوهش علاوه بر مبحث آسایش حرارتی به خستگی در کلاس درس که یکی از مولفه های توثیر گذار در عملکرد شناختی دانشجویان است می ­پردازیم. روش ­کار: در این پژوهش به بررسی و مقایسه عملکرد شناختی افراد در محدوده آسایش حرارتی و محدوده پیشنهادی استاندارد اشری پرداخته شد. برای بررسی عملکرد آنان در محدوده ­های مختلف دمایی، ۲۲۰ نفر از دانشجویان رشته معماری دانشگاه ­های شهر ایلام با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. وضعیت آسایش حرارتی، عملکردهای شناختی و خستگی افراد پس از اندازه گیری عوامل محیطی از طریق پرسش نامه و نرم افزارهای استاندارد عملکرد شناختی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته­ ها: علاوه بر آسایش حرارتی که ارتباط مستقیم بر روی عملکرد شناختی دانشجویان دارد، گذر زمان نیز از این قاعده مستثنی نیست، به بیان دیگر عملکرد شناختی دانشجویان برگرفته شده از آسایش حرارتی و گذر زمان است که توثیر مستقیم در بازدهی علمی، ذهنی و همچنین بازدهی عملی آنان دارد. پس از بررسی داده ­ها در این خصوص به نتایج معناداری رسیدیم که بیانگر بیشترین بازدهی دانشجویان در شرایط آسایش حرارتی مناسب و در بازه زمانی ۶۰ دقیقه ابتدایی شروع عملکرد آنان بوده است. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان می­ دهد، حتی اگر در کلاس درس دانشجویان، آسایش حرارتی کلاس ­ها بر اساس استاندارد اشری تامین شده باشد عملکرد شناختی دانشجویان بعد از گذشت ۶۰ دقیقه از شروع کلاس افت پیدا خواهد کرد.

کلمات کلیدی:
thermal comfort, cognitive performance, fatigue in the classroom, university, آسایش حرارتی, عملکرد شناختی, خستگی در کلاس درس, دانشگاه

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1732400/