CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی کانی شناسی، میانبارهای سیال و نوع کانه زایی سرب- روی- باریم ذخیره نیزار، کمربند فلززایی طبس- پشت بادام، شرق ایران

عنوان مقاله: بررسی کانی شناسی، میانبارهای سیال و نوع کانه زایی سرب- روی- باریم ذخیره نیزار، کمربند فلززایی طبس- پشت بادام، شرق ایران
شناسه ملی مقاله: JR_IJCM-31-2_008
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

سرگل رحیمی - Department of Geology, Faculty of Sciences, Urmia University, Urmia, Iran
علی عابدینی - Department of Geology, Faculty of Sciences, Urmia University, Urmia, Iran
فرهنگ علیاری - Department of Mining Engineering, Faculty of Environment, Urmia University of Technology, Urmia, Iran
علی اصغر کلاگری - Department of Earth Sciences, Faculty of Natural Sciences, Tabriz University, Tabriz, Iran

خلاصه مقاله:
ذخیره سرب- روی- باریم نیزار، در ۲۰ کیلومتری شرق شهر عشق آباد (استان خراسان جنوبی، شرق ایران) واقع بوده و بخشی از کمربند فلززایی طبس- پشت­بادام است. این ذخیره با واحدهای کربناتی سازندهای جمال (پرمین) و شتری (تریاس) میزبانی می­شود. کانه­زایی در این ذخیره به طور عمده با عوامل ساختاری (گسل­های معکوس) کنترل شده است. گالن، اسفالریت و باریت کانی­های عمده کانسنگی­ هستند که با مقادیر کمتر کانی­های کلسیت، دولومیت، کوارتز، فلوریت، مالاکیت، سروسیت، کوولیت، همی­مورفیت، هماتیت، گوتیت و اکسیدهای منگنز همراهی می­شوند. بررسی­های ریزدماسنجی میانبارهای سیال بر روی بلورهای کلسیت و باریت در این ذخیره انجام شد. هر دو کانی کلسیت و باریت هم زیست و همزاد با رخداد کانه­زایی سولفیدی سرب و روی هستند. بررسی­های سنگ­نگاری میانبارهای سیال نشان دادند که آنها اغلب از نوع دو فازی غنی از مایع هستند. بر اساس بررسی­های ریزدماسنجی، دماهای همگن شدگی میانبارهای سیال در بلور­های کلسیت­ و باریت به ترتیب از ۱۲۰ تا ۲۲۰ و از ۱۱۹ تا ۱۹۹ درجه سانتی­گراد تغییر می­کنند. شوری میانبارهای سیال در بلور­های کلسیت­ و باریت نیز تغییراتی به ترتیب در گستره های ۱۲/۱۰-۵۰/۲۳ و ۶/۱۹-۱۰/۲۳ معادل درصد وزنی نمک طعام نشان می­دهند. به طور کلی، بررسی های ریزدماسنجی آشکار نمودند که سرد شدن ساده و جوشش روند تکاملی اصلی برای نهشت کانیهای کانسنگی و باطله توسط سیال های گرمابی با خاستگاه رسوبی بوده­اند. بر اساس نتایج بدست آمده از بررسی­های صحرایی، کانی­شناسی، ساخت و بافت و یافته­های ریزدماسنجی، ذخیره سرب-روی-باریم در نیزار شباهت بسیاری با کانسارهای سرب- روی-باریم نوع دره می­سی­سی­پی (MVT) دارد.

کلمات کلیدی:
Lead-zinc-barium mineralization, Fluid inclusions, Mississippi Valley-type (MVT), Salinity, Neyzar, Iran., کانی سازی سرب - روی- باریم, میانبارهای سیال, تیپ دره می سی سی پی, نیزار, ایران.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1737093/