CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل جامعه شناختی و امنیت شناختی ناآرامی های محیط آینده مبتنی بربایسته های هشداردهی مطلوب (با تمرکز بر دلایل ناآرامی های سال ۹۶ و ۹۸)

عنوان مقاله: تحلیل جامعه شناختی و امنیت شناختی ناآرامی های محیط آینده مبتنی بربایسته های هشداردهی مطلوب (با تمرکز بر دلایل ناآرامی های سال ۹۶ و ۹۸)
شناسه ملی مقاله: JR_JPAS-11-41_003
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

افشین راسخی - دانشجوی دکتری تخصصی امنیت ملی ، دانشگاه عالی دفاع ملی ، تهران، ایران
مصطفی ساوه درودی - دانشیار علوم سیاسی دانشکده علوم و فنون فارابی، تهران، ایران
رضا قلی زاده شمس - دانشجوی دکتری تخصصی امنیت ملی ، دانشگاه عالی دفاع ملی ، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
نبود بایسته های هشداردهی مطلوب در پیشگیری از تبدیل شدن پدیده های اجتماعی، سیاسی و امنیتی احتمالی به رویداد تاثیرگذار، زیربنای توسعه مطلوب امنیت را با چالش های جدی مواجه می نماید. حوادثسال های ۹۶ و ۹۸ بیانگر تغییر رویکرد شگردهای دشمنان نظام اسلامی در گسترش مناطق درگیری و کانون های تجمع بوده و میزان خسارات وارده را افزایش داد. با توجه به شرایط فعلی جامعه و وجود مشکلات اقتصادی، افزایش نرخ تورم،کرونا و در پی آن افزایش بیکاری، تشدید نارضایتی ها، موج سواری عناصر ضدانقلاب، بروز اغتشاشات در محیط آینده را محتمل نموده و اتخاذ تمهیدات لازم  برای جلوگیری از تکرار وقایع تلخ گذشته ضروری است. دغدغه محقق، چیستی، چرایی و چگونگی پدیده مورد بحث در محیط آینده است. در این پژوهش با بهره برداری از تکنیک داده کاوی و ابزار مصاحبه، ضمن بررسی برخی تحقیقات گذشته، در راستای پاسخ به این سوال که"تحلیل جامعه شناختی و امنیت- شناختی ناآرامی های محیط آینده مبتنی بر بایسته های هشداردهی مطلوب کدام است؟" اقدام که پس از جمع بندی نهایی، این نتیجه حاصل شد که شاخص های مربوط به بعد " جامعه شناختی"، از جایگاه بالایی نسبت به بعد" امنیت شناختی" در حوزه تحلیل اغتشاشات احتمالی آینده، برخوردار است، به طوری که ۶۲ درصد از مقوله های استخراج شده از مصاحبه، مرتبط با این بعد است. همچنین برابر سنجش انجام شده، در بعد "جامعه شناختی"، بالاترین تاثیرگذاری در وقوع اغتشاشات احتمالی محیط آینده، مربوط به سه شاخص " احساس بی عدالتی  و تبعیض (اقتصاد پایه)"؛ "محرومیت نسبی(جایگاه اجتماعی)"؛"حاشیه نشینی" و در بعد " امنیت شناختی" مربوط به" استفاده دشمن از گسل های مذهبی، اقتصادی"؛ "موج سواری" و"مدیریت جریان" می باشد.

کلمات کلیدی:
امنیت, امنیتشناختی, اغتشاش, جامعه شناختی, بایستههای هشداردهی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1756128/