CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی پراکنش جمعیت و توزیع خدمات در نواحی شهری با رویکرد توسعه پایدار و عدالت اجتماعی با استفاده از مدلهایVIKOR و TOPSIS، (مطالعه موردی شهر زنجان)

عنوان مقاله: ارزیابی پراکنش جمعیت و توزیع خدمات در نواحی شهری با رویکرد توسعه پایدار و عدالت اجتماعی با استفاده از مدلهایVIKOR و TOPSIS، (مطالعه موردی شهر زنجان)
شناسه ملی مقاله: JR_GEOIAU-5-2_010
منتشر شده در در سال 1392
مشخصات نویسندگان مقاله:

محسن احد نژاد - دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زنجان
علی زلفی - فوق لیسانس جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زنجان
محمد جواد نوروزی - فوق لیسانس جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زنجان

خلاصه مقاله:
چکیده     امروزه یکی از موضوعات مهم در برنامه­ریزی شهرها، بحث توسعه متعادل و متناسب در شهرها و برخورداری مناسب ساکنین شهرها از خدمات شهری می باشد. نقش برنامه­ریزی در رسیدن به این هدف، باید توزیع خدمات و امکانات شهری، را به نحوه­ی هدایت کند که به نفع همه اقشار و گروه های اجتماعی جامعه باشد و به عدالت اجتماعی و فضایی در شهرها و به تبع آن توسعه پایدار شهری منجر گردد. هدف از این پژوهش بررسی و شناخت نحوه توزیع جمعیت و خدمات در نواحی شهری زنجان و همچنین یک مقایسه بین نتایج بدست آمده از نحوه توزیع خدمات در بین نواحی شهری در مدل های VIKOR و TOPSIS می باشد. با توجه به هدف پژوهش، به ارزیابی نحوه پراکنش جمعیت (مدل آنتروپی) و توزیع خدمات (مدل VIKOR و مدل TOPSIS) و همچنین محاسبه همبستگی بین این دو متغیر(میزان جمعیت و دسترسی به خدمات) در نواحی شهری زنجان از مدل اسپیرمن استفاده شده است. نتایج بدست آمده از ضریب آنتروپی پراکنش جمعیت (۰.۹۳۸۶) نشانگر آن است که پراکنش جمعیت در نواحی شهری زنجان متناسب می باشد اما نتایج بدست آمده از دو مدل VIKOR و TOPSIS مشخص می کند که توزیع خدمات در نواحی شهری زنجان متناسب نمی باشد. با توجه به ضریب همبستگی اسپیرمن (۰.۱۰۹۸) مشخص می شود که توزیع خدمات شهری در نواحی شهری زنجان بر اساس پراکنش جمعیت، صورت نگرفته است. با توجه به نتایج تحقیقی بایستی با اقدامات و برنامه ریزی مناسب، به توزیع مجدد و پخش مناسب خدمات برای دست یابی به توسعه متوازن در نواحی شهری زنجان در راستای تحقق عدالت اجتماعی و به تبع آن دست یابی به توسعه پایدار شهری، اقدام شود.

کلمات کلیدی:
واژگان کلیدی: پراکنش جمعیت, توزیع خدمات, توسعه پایدار, عدالت اجتماعی, VIKOR, مدل TOPSIS

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1794223/