CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

نگاهی باستان شناختی به ساختارهای تدفینی گورستان خانقاه گیلوان خلخال، اردبیل

عنوان مقاله: نگاهی باستان شناختی به ساختارهای تدفینی گورستان خانقاه گیلوان خلخال، اردبیل
شناسه ملی مقاله: JR_RICHT-6-20_005
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

Nasrin Zaban Band - Ph.D in Archaeology , Department of Archaeology, Faculty of Social Sciences, University of Mohaghegh Ardabili, Iran.
Reza Rezaloo - Professor, Department of Archaeology, Faculty of Social Sciences, University of Mohaghegh Ardabili, Iran
Ardeshir Javanmardzadeh - Associate Professor, Department of Archaeology, Faculty of Social Sciences, University of Mohaghegh Ardabili, Iran.
Karim Hajizadeh - Associate Professor, Department of Archaeology, Faculty of Social Sciences, University of Mohaghegh Ardabili, Iran.

خلاصه مقاله:
گورستان خانقاه گیلوان در دامنه غربی کوه های تالش و در ۶۰ کیلومتری جنوب شرقی خلخال بین روستاهای گیلوان و خانقاه قرار دارد و بخشی از شهرستان خلخال در استان اردبیل است. گورستان خانقاه در طی عملیات احداث جاده در روستای خانقاه در سال ۱۳۸۵ ه‍.ش.، شناسایی شد. با توجه به تاریخ گذاری انجام شده، این گورستان از عصرمفرغ میانی تا عصرآهن I و II و دوره پارتیان مورد استفاده بوده است، اما شواهدی در استفاده از آن در عصرمفرغ جدید در دست نیست؛ با این وجود شیوه های تدفینی یکسانی در عصرآهن I و II وجود داشته است. براین اساس، پرسش بنیادی این خواهد بود، مرحله اولیه استفاده از گورستان خانقاه گیلوان ازطریق طبقه بندی، گونه شناسی و مطالعات مقایسه ای سفال مربوط به چه دوره یا دوره هایی است؟ هم چنین با توجه به اشیاء قرار داده شده در گورها و انرژی مصرف شده در ساختار قبور می توان تمایزی در بین افراد تدفین شده در گورها قائل شد؟ تشابهات سفالی با فرهنگ های منطقه قفقاز جنوبی در مرحله گذار از عصرمفرغ قدیم به مفرغ میانی به ما اجازه می دهد مرحله آغازین استفاده از این گورستان را تا اواخر هزاره سوم پیش ازمیلاد، عقب ببریم. در پژوهش پیش رو، ضمن معرفی گورهایی که به این دوره اختصاص یافته است، با تکیه بر طبقه بندی، گونه شناسی و مطالعات تطبیقی سفال، گاه نگاری پیشنهادی ارائه شده است. بر این اساس از مجموع ظروف به دست آمده از ۱۱ گور تعداد ۱۴۸ ظرف سفالی در این راستا مورد بررسی قرار گرفت. شیوه پژوهش از نوع توصیفی-تطبیقی است و نتایج بر اساس مطالعات مقایسه ای مورد تحلیل قرار گرفته است؛ هم چنین در ادامه با توجه به اشیاء تدفینی و ساختار قبور وجود تفاوت در موقعیت افراد دفن شده در قبرستان بحث شده است.

کلمات کلیدی:
Khānqah-E Gilvan Cemetery, Kurgan, Structure, Social Position, Grave Association. , گورستان خانقاه گیلوان, کورگان های قدیم, عصرمفرغ میانی, ظروف نوع اورمیه.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1870731/