CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

یافته های فرهنگ عصرآهن تپه پری جای مازندران

عنوان مقاله: یافته های فرهنگ عصرآهن تپه پری جای مازندران
شناسه ملی مقاله: JR_RICHT-5-16_003
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

Abbas-Ali Rezaei-Nia - Assistant Professor, Department of Archeology, Faculty of Architecture and Art, Kashan University, Kashan, Iran.
Ali Akbar Vahdati - Archaeologist, General Directorate of Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism of North Khorasan, Iran.
Mostafa Sharifi - M.A. in Archeology, Abbasabad Garden World Heritage Site, Behshahr, Behshahr, Iran.

خلاصه مقاله:
شروع عصرآهن در کرانه های دریای مازندران و مناطق مجاور در فلات ایران و سرزمین های همسایه با تحولات گسترده اجتماعی، سیاسی و فرهنگی همراه بوده که فروپاشی مراکز شهرنشینی و اقتصاد مبادلاتی، شکل گیری جوامع پراکنده و روستایی، اغلب با اقتصاد دامپروری یا کوچ گردی را در پی داشته است. تغییر ساختارهای اجتماعی در پابان عصرمفرغ و شروع عصرآهن هر دلیلی که داشته، باعث تغییرات گسترده در مواد فرهنگی فلات ایران و کرانه های دریای مازندران شده و نوعی از الگوهای استقرار را شکل داده که اغلب فقط گورستان های مرتبط به آن ها شناسایی و کاویده شده است؛ ولی ساختارهای مسکونی، سازمان فضایی استقرارگاه ها و ارتباط آن ها با گورستان ها به خوبی شناخته نشده است. کاوش در تپه پری جا در ۳ کیلومتری جاده قائم شهر به کیاکلا در سواحل پست دریای مازندران به شناسایی دو مرحله استقرار از عصرآهن و سده های نخستین اسلامی انجامید. یافته های عصرآهن شامل: سفال ها ، اشیاء فلزی، سنگی، استخوانی، بازمانده های جانوری و بقایای سازه های معماری است. با توجه به مدارک به دست آمده، بیشترین حجم لایه های فرهنگی تپه پری جا مربوط به عصرآهن است. پرسش اصلی مقاله بدین شرح است که، ویژگی های فرهنگی تپه پری جا چیست؟ برمبنای یافته های مکشوف، فرض بر این است که استقرارگاهی یکجانشین بوده است. پژوهش حاضر نشان می دهد تپه پری جا، نه تنها در شناخت بهتر سنت های سفالی عصرآهن در سرزمین های کرانه ای دریای مازندران، بلکه در شناسایی معماری خشتی و الگوی زندگی یکجانشینی در این منطقه جایگاه مهمی دارد و با تداوم کاوش های باستان شناختی در این استقرارگاه می توان سازمان اجتماعی و الگوهای استقراری عصرآهن در مناطق ساحلی شمال ایران را در چشم انداز روشن تری قرار داد.

کلمات کلیدی:
Mazandaran, Tepe Parija, Iron Age, Mud-brick, Pottery., مازندران, تپه پری جا, عصرآهن, معماری خشتی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1870783/