CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

نقش بیوچار در اصلاح خاک های متاثر از املاح

عنوان مقاله: نقش بیوچار در اصلاح خاک های متاثر از املاح
شناسه ملی مقاله: JR_SRBAU-21-3_002
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

یونس شکوهی فر - دانشجوی دکترای شیمی و حاصلخیزی خاک، گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان).
رضا حسن پور - محقق بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز. (مسوول مکاتبات)
بهمن خوشرو - محقق پسادکترای بخش تحقیقات بیولوژی خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج.
حسین بشارتی - استاد پژوهش بخش تحقیقات بیولوژی خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: تجمع املاح در خاک یک تهدید عمده برای تولید کشاورزی و پایداری اکوسیستم می­باشد. هزینه تحمیل شده به بهره وری کشاورزی به دلیل شوری و سدیمی بودن خاک بسیار بالا بوده و انتظار می رود در آینده با گسترش مناطق متاثر از املاح افزایش یابد. در دهه اخیر تمرکز زیادی بر روی استفاده از بیوچار در سیستم ها ی زراعی با هدف اولیه تثبیت کربن آلی در خاک و درنتیجه کاهش گازهای گلخانه­ای اتمسفر و همچنین اصلاح و افزایش حاصلخیزی خاک شده است. ولی این مطالعات اغلب در خاک های غیرشور انجام گرفته است و نیاز به انجام این تحقیقات در خاک های متاثر از املاح نیز وجود دارد. روش بررسی: به دلیل کمبود تحقیقات انجام شده در مورد نقش بیوچار در خاک های متاثر از املاح، در این مقاله ابتدا یک نمای کلی از وسعت و مشکلات خاک های متاثر از املاح ارائه گردید. سپس به بررسی تحقیقات انجام شده در مورد تاثیر بیوچار بر ویژگی های خاک، ترسیب کربن و اصلاح خاک های متاثر از املاح پرداخته شد و شکاف های مطالعاتی و پژوهشی در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: کاربرد بیوچار در خاک باعث ترسیب کربن در خاک می شود و انتشار گازهای گلخانه ای به اتمسفر را کاهش می دهد. در خاک های متاثر از املاح، بیوچار به عنوان یک اصلاح کننده آلی خاک ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک را بهبود می دهد و درنتیجه باعث تعدیل اثرات نمک بر خاک و گیاه می شود. بحث و نتیجه گیری: ترسیب کربن و بهبود کیفیت خاک دو مزیت کلی گزارش شده کاربرد بیوچار در خاک می باشد. نتایج پژوهش های انجام شده در این زمینه متفاوت هستند که به منبع تهیه بیوچار و روش تهیه آن، ویژگی های خاک و شرایط انجام آزمایش بستگی دارد. بنابراین مطالعات مختلفی برای شناخت کامل مکانسیم های تاثیر بیوچار بر ویژگی های خاک های متاثر از املاح و اصلاح آنها نیاز است. ارائه راه حل کاربردی با انجام چند پژوهش میسر نیست ولی توسعه یافته های علمی در این زمینه می تواند سیاست های آینده را جهت دار کند.

کلمات کلیدی:
اصلاح خاک, بیوچار, شوری خاک, کربن آلی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1871885/