CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

رفتار مصرفکننده در جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با رفتار اقتصادی قرآن

عنوان مقاله: رفتار مصرفکننده در جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با رفتار اقتصادی قرآن
شناسه ملی مقاله: JR_MIEA-9-33_003
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

ابوالفضل سامی - Department of Economics, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
غلامرضا مصباحی مقدم - Department of Economics, Imam Sadegh (AS) University and Department of Economics, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran (Corresponding Author)
خشایار سیدشکری - Department of Economics, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
نعمت الله فلیحی پیربستی - Department of Economics, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

خلاصه مقاله:
رفتار به معنی راه، روش، مشی و... در تمامی بخش های زندگی انسان ها، به عنوان نمایش دهنده روحیات، درون مایه و به قولی نگرش و اندیشه اوست که نمود بیرونی پیدا می کند، که در نگرش اسلامی خاستگاه آن فطرت است؛ آنچه در این مقاله بر آن تاکید می شود آن بخش از رفتارهای اقتصادی است که در قالب رفتارهای مصرفی قرار می گیرد. از آنجاکه قرآن اصلی ترین و اولین منبعی است که مسلمانان از آن متابعت می نمایند، ابتدا با مراجعه به تمامی۱۱۴ سوره قرآن رفتار مصرفی در قالب عناوین خاص دسته بندی شده و در نهایت با جمع بندی آنها نتایج لازم از بحث ازجمله تفاوت این رفتارها با رفتارهایی که در اقتصاد متعارف از آن یاد می شود، همچون توجه به فطرت، سود و زیان اخروی و معنوی، مالکیت خداوند بر سود و زیان، تاثیر عوامل غیرطبیعی، توجه به وحی، رفتار منصفانه و سهل گیرانه و توجه به لذت های معنوی مشخص می گردد. در بخش کاربردی برای تعیین میزان ایمان افراد از پرسشنامه سنجش دین عزتی و برای بررسی رفتار مصرف کنندگان در جمهوری اسلامی ایران، از پرسشنامه محقق ساخته ناشی از نتایج بخش نظری کمک گرفته شده است؛ برای تکمیل پرسشنامه از دو روش حضوری و اینترنتی باتوجه به حجم کل جامعه ایران، تعداد ۴۰۰ نمونه در دسترس انتخاب گردید. پرسشنامه ها در فاصله پاییز ۱۳۹۸ تا تابستان ۱۳۹۹ تکمیل شده است. که ضمن تایید رابطه ایمان با رفتار اسلامی مصرفی، اثر عواملی چون تحصیلات و سطح درآمد بر رفتار مصرفی اسلامی منفی و وضعیت تاهل، سن اثر مثبت را نشان می دهد؛ همین طور سنجه های مختلف (سوالات ۱۲گانه) نشان دهنده انطباق رفتار اقتصادی مصرف کنندگان در جمهوری اسلامی ایران با رفتار مستخرجه از قرآن است.

کلمات کلیدی:
consumer behavior, conventional economics, Islamic economics, Quran., اقتصاد اسلامی, رفتار اقتصادی, قرآن, اقتصاد متعارف, رفتار مصرفکننده

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1884842/