CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

جایگاه حفاظتی گونه انحصاری Astragalus montis-parrowii

عنوان مقاله: جایگاه حفاظتی گونه انحصاری Astragalus montis-parrowii
شناسه ملی مقاله: JR_IRNAT-6-4_013
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

نسترن جلیلیان - استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه،ایران.
مصطفی نعمتی پیکانی - مربی پژوهشی بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
عادل جلیلی - استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
زیبا جم زاد - هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

خلاصه مقاله:
گونه Astragalus montis-parrowii Maassoumi & Nemati (گون پرویی)، گیاهی بالشتکی با قاعده چوبی متعلق به بخش Sect. Aegacantha از تیره پروانه آسا (Papilionaceae) است. این گونه از گیاهان کوهسری انحصاری ایران (استان کرمانشاه) است. رویشگاه این گونه در شمال شرق شهر کرمانشاه در منطقه ای بسیار محدود در قله کوه پرآو است. در قالب طرح تعیین جایگاه حفاظتی گیاهان و اکوسیستم های ایران و انتشار لیست قرمز گونه های گیاهی ایران، براساس شیوه نامه اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) و با استفاده از سه معیار میزان حضور، سطح تحت اشغال و اندازه جمعیت، جایگاه حفاظتی این گونه تعیین شد. سطح تحت اشغال(AOO)  گونه Astragalus montis-parrowii، با بازدید صحرایی و استقرار پلات در رویشگاه آن، ۰۰۲۵/۰ کیلومتر مربع (۲۵۰۰ متر مربع) اندازه گیری شد و در طبقه «در بحران انقراض» (critically endangered: CR) قرار گرفت. اگرچه دشواری دسترسی به رویشگاه این گونه، عامل مهمی در حفاظت آن تلقی می شود، اما، این موضوع، مانع اصلی برای گسترش جمعیت های آن نیز، به شمار می رود. بنابراین، پژوهش پیرامون روش های حفاظت و جلوگیری از انقراض این گونه بسیار نادر، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به منظور حفاظت از این گونه توصیه می شود که رویشگاه آن، توسط سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور به عنوان رویشگاه حفاظت شده اعلام شود. همچنین ضروری است در قالب اقدام برای حفاظت در خارج از رویشگاه اصلی، بذر این گونه جمع آوری و در بانک ژن منابع طبیعی ایران، ذخیره و پایه هایی از آن، در باغ گیاه شناسی ملی ایران کاشته شود تا در صورت لزوم، امکان احیای مجدد جمعیت آن در طبیعت وجود داشته باشد.

کلمات کلیدی:
اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت, تیره پروانه آسا, جایگاه حفاظتی, گونه انحصاری, گون پرویی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1890455/