CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تعیین جایگاه حفاظتی گونه انحصاری Trifolium kurdistanicum

عنوان مقاله: تعیین جایگاه حفاظتی گونه انحصاری Trifolium kurdistanicum
شناسه ملی مقاله: JR_IRNAT-5-4_015
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

آزاد رستگار - استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سنندج، ایران.
زیبا جم زاد - استاد، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
عادل جلیلی - استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
حسین معروفی - مربی پژوهش، بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سنندج، ایران.
هیوا قادری - کارشناسی مهندسی کشاورزی، دانشگاه پیام نور، واحد سنندج.

خلاصه مقاله:
گونه شبدر کردستانی S.Yousefi, Assadi & Ghaderi Trifolium kurdistanicum گیاهی علفی و متعلق به خانواده Fabaceae است. این گونه بومی استان کردستان است و در رویشگاهی بسیار محدود در ارتفاع ۲۶۰۰ متری از سطح دریا در کوه­های روستای بندول از توابع مریوان می روید. جایگاه حفاظتی این گونه بر مبنای مولفه­های اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) در طبقه Critically Endangered یا «در بحران انقراض»  قرار می­گیرد. اگرچه ایزوله بودن شبدر کردستانی فاکتور مهمی در حفظ و بقای این گونه تلقی می­شود ولی بزرگ ترین مانع برای گسترش جمعیت­های آن نیز به شمار می­رود. ریزش های مهیب سنگلاخی و عدم پایداری خاک رویشگاه این گونه از تهدیدات جدی بقای آن محسوب می­شوند. مهم­ترین راهکار حفاظت از این گونه کمک به تکثیر آن از طریق بذر گیری و بذرپاشی در سایر رویشگاه­های مشابه در کوه­های اورامان است که نیازمند اعتبار و نیروی انسانی کارآمد است. همچنین می­توان در باغ­های گیاه شناسی و مزارع تحقیقاتی نیز آن را تکثیر و از انقراض آن جلوگیری نمود.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1890585/