CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثربخشی "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" بر حس انسجام معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون

عنوان مقاله: اثربخشی "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" بر حس انسجام معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون
شناسه ملی مقاله: JR_JHPM-12-6_008
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

فروزان رستمی - Chalos Islamic Azad University
آرمان خزائی - کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس. چالوس، ایران.
فاطمه اصلاحی فرشمی - استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی و روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس، چالوس، ایران

خلاصه مقاله:
مقدمه: وابستگی به مواد، در جایگاه دومین اختلال روانپزشکی قرار دارد. "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" یک درمان رفتاری است که در درمان معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون بهره گرفته می شود. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" بر حس انسجام در بین معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون در سال ۱۴۰۰ بود. روش کار: روش انجام پژوهش، نیمه تجربی از نوع پیش و پس آزمون به همراه گروه کنترل بوده است. جامعه آماری شامل معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون شهرستان چالوس در تابستان سال ۱۴۰۰ بود. نمونه آماری از مرکز ترک اعتیاد در شهرستان چالوس به صورت در دسترس به تعداد ۳۰ تن از معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون انتخاب شد. سپس با استفاده از شیوه تصادفی ساده از نوع قرعه کشی در ۲ گروه ، ۱۵ تن در گروه مداخله و ۱۵ تن در گروه کنترل گمارده شدند. ابزارهای گردآوری داده ها، شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و"مقیاس حس انسجام" (Sense of Coherence Scale) بود. روایی مقیاس سنجیده نشد و به پژوهش های پیشین اکتفا شد. پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ سنجیده شد. "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" (Acceptance and Commitment Therapy) طی ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای (هر هفته ۲ جلسه)، برای گروه مداخله اجرا گردید. داده ها در نرم افزار آماری اس پس اس اس نسخه ۲۲ تحلیل گردید. یافته ها: "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" بر بهبود حس انسجام و زیر مقیاس های قابل مدیریت بودن، قابل درک بودن، در بین معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون اثربخش بوده است (P<۰/۰۵). نتیجه گیری: "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" بر حس انسجام و ۲ زیر مقیاس های آن تاثیر دارد. پیشنهاد می شود متخصصان سلامت روان در حوزه اعتیاد از درمان فوق بهره جسته و از این طریق در افزایش حس انسجام و سلامت روان معتادین تحت درمان با نگهدارنده متادون تلاش نمایند.

کلمات کلیدی:
Acceptance and Commitment Therapy, Sense of Cohesion, Methadone. , درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد, حس انسجام, معتاد, متادون.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1897424/