CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی داده های زمینی و تصاویر ماهواره ای در تحلیل گرد و غبارهای نیمه غربی ایران

عنوان مقاله: ارزیابی داده های زمینی و تصاویر ماهواره ای در تحلیل گرد و غبارهای نیمه غربی ایران
شناسه ملی مقاله: JR_JSAEH-10-2_007
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

کاوه محمدپور - PhD, Department of Climatology, faculty of Geographical Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran
علی محمد خورشیددوست - Professor, Department of Climatology, faculty of planning and Environmental Sciences, Tabriz University, Tabriz, Iran.
گونا احمدی - Master, Department of Climatology, faculty of Planning and Environmental Sciences, Tabriz University, Tabriz, Iran.

خلاصه مقاله:
طوفان گرد و غبار فرایند پیچیده­ای است که تحت تاثیر تعامل سیستم اتمسفر–زمین بوده و از نظر اقلیم­شناسان و هواشناسانی که تغییرهای اقلیمی و اتمسفری را بررسی می­کنند، پایش پوشش گرد و غبار یک پدیده دینامیکی مهم است. در این مطالعه با استفاده از داده­های دید افقی و سنجش از دور ماهواره­ای (MODIS) و شاخص NDDI به آشکارسازی گردوغبار در نیمه غربی ایران پرداخته شده است. طبق بررسی­های انجام شده، نقشه میانیابی تعداد روز غبارآلود در نیمه غربی ایران نشان داد که محدوده مورد مطالعه غرب ایران از لحاظ فراوانی وقوع پدیده گرد و غبار و چگونگی روند آن دارای نظام همگنی نیست و تعداد روزهای گرد و غباری از شمال به سمت جنوب افزایش می­یابد. هسته بیشینه وقوع پدیده گرد و غبار در بخش جنوبغربی منطقه و بر روی اهواز، امیدیه و بوشهر  قرار دارد که با منشا مناطق بیابانی در عراق-سوریه و عربستان است. نتایج پراکنش فضایی دید افقی ایستگاه­های زمینی با آشکارسازی شاخص NDDI بر روی تصاویر مطابقت دارد و نشان داد که بیشترین سطح پوشش گردوغبار بر روی اتمسفر استان­های فارس و بوشهر و کمترین مقدار آن در سطح استان­های آذربایجان غربی و شرقی، قم و مرکزی مشاهده می­شود.

کلمات کلیدی:
Dust Storm, Remote Sensing, Ground-based stations, NDDI index, Western Iran, تصاویر ماهواره ای, داده زمینی, شاخص NDDI, گرد و غبار, غرب ایران.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1919887/